Allt om arbetsmiljö logga
Guiden

Till hands för allt möjligt

AVSNITT 5: HÄNDER

Publicerad: 2010-08-26

Tänk på vad dina händer uträttar under en dag. Då förstår du vikten av att skydda dem. Handskador är ofta svårläkta. Se upp med sågar, skruvrörelser, skrivjobb och vibrationer.

Sträck fram din hand och titta på den. Vänd på den. Vänd på den igen. Titta på vad som har gjort oss till dem vi är.

Med handen skriver jag de här raderna, lyfter kaffekoppen som står här bredvid, tar upp mobiltelefonen och ringer till en vän, drar ut skrivbordslådan och tar fram ett block, fyller varukorgen i affären på vägen hem, låser upp dörren, tar fram skruvmejseln ur verktygslådan för att fästa skåpluckan som har lossnat, masserar min frus axlar när hon kommer hem från jobbet, skär löken och tomaterna och vitlöken till pastasåsen, skruvar av locket till oreganoburken?…

Handen är en förunderlig kroppsdel. Den är stark och känslig. Den kan smeka och gripa och slå. Den är civilisationens grund. Evolutionsforskarna har intresserat sig en hel del för den mänskliga handens utveckling, och hur den samspelat med vår långa vandring från regnskogar och savanner till bondgårdar och storstäder.

Våra närmaste släktingar, schimpanserna och bonoboerna, har händer med fyra långa fingrar och små tummar. Det är händer som är bra att klättra med, och som kan hålla käppar och kasta föremål. Men den lilla tummen gör greppet svagt och handen oflexibel.

Det som hänt, under vår evolution från schimpanslika människoapor till dagens Homo sapiens, är att tummarna har växt och de andra fingrarna blivit kortare och rakare. Samtidigt har de centra i hjärnbarken som styr händerna utvecklats. Allt detta har gjort människohanden till ett av naturens sinnrikaste verktyg.

Handen är uppbyggd av 27 ben, av vilka 8 sitter i handleden, 5 i handflatan och 14 i fingrarna. De flesta av handens muskler är fästa högst upp i överarmen, medan de viktiga muskler som för ihop tummen med de övriga fingrarna sitter i själva handen. De många benen och senorna gör handen ytterst flexibel.

Den mänskliga handen är också en tålig kroppsdel. Den kan belastas och arbeta i dagar och år, i värme och kyla, utan att ta någon större skada.

Men det finns förstås gränser. En hand kan skadas av yttre våld. Ben kan brytas eller gå ur led. Fingrar kan kapas i cirkelsågar eller krossas av pressverktyg.

Skadorna blir ofta svåra. Trots alla framsteg som gjorts i handkirurgi och protesteknik orsakar handskador ofta livslånga begränsningar.

Och även om handen tål mycket hårt arbete kan ensidiga och upprepade belastningar orsaka såväl akuta som kroniska problem. Upprepade skruvrörelser är en känd riskfaktor, liksom arbete vid tangentbord när arm och handleder inte har stöd. Inflammationer i senskidor och muskelfästen är vanliga konsekvenser. Det så kallade karpaltunnelsyndromet, som orsakas av att medianusnerven i handleden kommer i kläm, kan troligen också orsakas av ensidiga och upprepade belastningar. Symptomen blir värk och domningar.

Det finns alla skäl i världen att förebygga sådana skador. Tänk på vad din hand kan uträtta en vanlig dag.

Publicerad: 2010-08-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!