Undvik skador av att stå och gå
ERGONOMI Att gå och stå hela arbetsdagen sliter på kroppen. Det kan behövas många parallella åtgärder för att förebygga belastningsskador.
Text : Ann Patmalnieks
Publicerad: 2023-02-06
Det är bra med rörelse och att inte sitta still. Men det är heller inte nyttigt att gå och stå större delen av arbetsdagen. Många som gör det drabbas av olika skador och besvär. Höfter, knän, ben och fötter tar stryk.
Belastningsbesvär är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivningar. De leder också till att många inte orkar arbeta fram till pension.
Men varför får man ont och vad är det som händer i kroppen?
Att stå för länge utan paus är påfrestande för hjärtat och blodomloppet. Vadmusklerna är som en pump som hjälper till att hålla i gång cirkulationen i kroppen. Står man stilla kan det samlas en ökad mängd blod i fötterna och det leder till svullnad.
– Blodcirkulationen och syresättningen blir sämre. Slaggprodukter försvinner inte som de ska. Det finns också inflammatoriska effekter av brist på variation i rörelserna, förklarar Carl Lind, sakkunnig inom ergonomi på Arbetsmiljöverket.
Går man för mycket, i synnerhet på hårt underlag, utsätts kroppen för ökade mekaniska stötar.
– Om man går på ett hårt golv blir det som stötar hela tiden och det påverkar hela kedjan från foten till knän och höfter och rygg. Ett annat besvär där man i forskning sett en koppling till att gå och stå mycket är hälsporre, som kan uppstå om senan under foten överbelastas.
I lederna finns också brosk som mår bra av dynamisk rörelse. Står man still för mycket riskerar brosket att brytas ner.
I juni 2022 gav regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att utreda om skor som skyddar mot belastningsskador av att stå och gå mycket skulle ingå i kategorin skyddsskor. I så fall skulle de räknas som personlig skyddsutrustning, något som arbetsgivaren ska stå för. Men man kom fram till att sådana skor inte skulle ingå.
Men det betyder inte att man avråder arbetsgivare från att bekosta skor, betonar Carl Lind, som ansvarade för utredningen.
– I rapporten lyfter vi fram att det finns vetenskapligt stöd för att skor och inlägg kan bidra till att minska risken för belastningsskador. Men om man vill undanröja risken är det tveksamt om skor är effektivt som enskild åtgärd. Det är många olika faktorer som påverkar besvären.
Därför behövs generella lösningar, som att se över hur stor del av dagen man står och går, säger Carl Lind. Arbetet kan till exempel organiseras annorlunda.
Arbetsväxling är bra för den som har repetitivt arbete, men att bara växla mellan olika uppgifter hjälper inte om de belastar kroppen på samma sätt.
Det finns mycket att vinna på att förebygga belastningsskador, säger Carl Lind.
– Att ha ont, kanske inte kunna arbeta och få sin försörjning innebär stora lidanden för den enskilde. Det blir också stora kostnader för samhället och organisationen.
SÅ HÄR GÖR NI
- Arbetets organisation. Begränsa tiden som arbetstagarna behöver stå och gå, lägg in pauser då det går att sitta ner. Sträva efter en blandning av rörelse, en lagom belastning och återhämtning.
- Arbetsplatsens utformning. Det bör finnas möjlighet att röra sig och ta ett par steg, även för den som ska stå. Arbetsytan får inte vara för liten. Det är bra om det finns en stol så att man kan sätta sig ner under arbetsdagen.
- Golvet. Satsa på golv som är halksäkert, rent, jämnt, har lämplig svikt och inte är stumt. Går det inte att åtgärda golvet kan ibland stötdämpande mattor användas. Kräver verksamheten hårda golv, till exempel för att rulla vagnar eller sängar, går det att ha ett trägolv upplagt på reglar som ändå har viss svikt.
- Skorna. För att förebygga risk för besvär är det viktigt att skorna är bekväma, ge lagom svikt, vara dämpande, ha en god passform och lagom utrymme för foten. Ortopediska inlägg kan minska risk för besvär. Stadig hälkappa, särskilt för dem som bär tungt. Skor behöver provas ut individuellt.
Källor: Återrapportering av regeringsuppdraget om att redogöra för hur belastningsskador i rygg, höfter och knän kan förebyggas, Arbetsmiljöverket, samt www.av.se
Skor som hjälpte
Brevbärare i Sverige fick dämpade skor som en åtgärd för att minska risken för belastningsbesvär. En utvärdering visade att de rapporterade ryggbesvären minskade.
Polisanställda i USA som också står och går en stor del av arbetsdagen fick prova specialutformade skoinlägg. Andelen som rapporterade besvär i fötterna minskade.
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.