Allt om arbetsmiljö logga
Guiden

Vad har balans med god hälsa att göra?

Vad skulle du minst av allt vilja bli av med?
1. Ditt hus
2. Din bil
3. Din tv
4. Ditt jobb
5. Din kropp

Publicerad: 2010-11-01

Svaret borde vara självklart. Fråga dina kollegor hur de prioriterar.

Hur mår du idag? Skulle du säga att du frisk, sjuk eller kanske lite krasslig? Man kan förklara de flesta sjukdomar genom att kroppen antingen är i ett tillstånd av överaktivitet, eller av underaktivitet.

Läkevetenskapens traditionella sätt att lösa detta är att utveckla mediciner som antingen stimulerar eller dämpar systemet i syfte att normalisera balansen.

Men om sjukdom är ett resultat av obalans så måste “god hälsa” vara ett balanserat tillstånd, eller hur? När kroppen är i balans följer per automatik god hälsa.

I det balanserade tillståndet är en människa full av energi, hon återhämtar sig snabbt, är motståndskraftig mot infektioner och har en positiv inställning till livet. Tänk dig att alla som du jobbade med var i balans, vad skulle vara möjligt då?

Låt oss titta på en mycket vanlig obalans – stress.
Stress innebär att kroppen får en förhöjd beredskapsnivå. Det är inte fel i sig. Vi är biologiskt skapade för att snabbt kunna gå in i ett kämpa-fly läge. Det var så vi överlevde när vi var jägare och samlare.

Men vid ihållande stress stannar kroppen kvar på den förhöjda beredskapsnivån under mycket längre tid än vad som var avsett. Det skadar systemet. En människa i stress får ofta kalla händer, spända muskler, värk, orolig mage, orolig sömn och återkommande infektioner. Systemet är överaktivt, i obalans.

Som kiropraktor möter jag dagligen människor som har fastnat i stress. Genom åren har det blivit tydligt hur effektivt kiropraktiskt omhändertagande kan hjälpa en kropp i försvar att slappna av, och få tillgång till energi för läkning och utveckling.

Åtta av tio människor som kommer till mig har kalla händer. Vi mäter deras handtemperatur för att se hur stressade de är.

Känn efter om du har kalla händer just nu. Om du har det så beror det oftast på att ditt så kallade kämpa-fly-system är överaktivt. Du kan vara lugn på många andra sätt, men någonting får dig att reagera med en stressrespons. Kanske ska du ha en dragning eller så är det så enkelt som att du åt en dålig frukost.

Rikta din uppmärksamhet mot händerna, och andas lugnt. Du kan blunda om det känns lättare. Föreställ dig ett tillfälle när du var avslappnad och varm. Hur kändes det då? Hur skulle det känns att ha den värmen i händerna idag som du hade då? Fortsätt att fokusera på händerna, fortsätt att andas. Blir händerna varmare? Bra. Då är du mer i balans.

Föreställ dig ett väl upplyst rum. Rummet bredvid är alldeles mörkt. Om öppnar dörren mellan de båda rummen. Vad händer? Rusar mörkret in i det ljusa rummet eller tränger ljuset in och lyser upp det mörka rummet?

Allt mörker är bara frånvaro av ljus. Precis så är det med hälsa. Sjukdomar är frånvaro av hälsa, inget annat. Och det räcker inte med att bota sjukdomar för att skapa hälsa.

Publicerad: 2010-11-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!