Allt om arbetsmiljö logga
I praktiken

Här skämtas inte klimakteriet bort

STÖD För två år sedan inledde Partille kommun en satsning på att öka kunskapen om klimakteriet bland chefer och kvinnor. Sedan dess har sjuktalen bland kvinnor mellan 40 och 60 år sjunkit, visar kommunens utvärdering.

Text : Kamilla Kvarntorp

Publicerad: 2024-12-16

Kvinnor i åldrarna 40 – 60 år erbjuds bland annat en föreläsning om klimakteriet på arbetstid en gång per år. Totalt innebär kommunens satsning en besparing på 3 miljoner kronor per år i minskade sjukskrivningskostnader. Foto: Adobe Stock

När Kristina Svensson, som är chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Partille, var 47 år fick hon plötsligt svårt att sova, tappade ord och fokus, blev ledsen helt utan anledning och fick värk i kroppen.

–  Jag blev jätteorolig och förstod inte vad det handlade om.

Kristina Svensson.

Hon sökte hjälp hos olika vårdgivare. Efter drygt ett år träffade hon en sjuksköterska som konstaterade att det var klimakteriesymptom – och att det fanns hjälp att få. En hormonbehandling sattes in och efter en vecka var alla besvär borta.

– Jag tänkte att vi som arbetsgivare måste hjälpa till med att ta bort tabun, öka kunskapen och få igång samtalet om klimakteriet på jobbet.

En annan anledning till att kommunen ville öka kunskapen om klimakteriet var att kvinnor mellan 40 - 60 år var mer långtidssjukskrivna än andra grupper.

– Det jätteviktigt att våra medarbetare mår bra och att de är på jobbet. Därför vill vi hjälpa till att öka kunskapen, säger Kristina Svensson.

Hon kontaktade kommunstyrelsens ordförande som fick med sig resten kommunstyrelsen. Chefer och medarbetare i kommunen var också positiva till klimakteriesatsningen från början. Maria Karlander är en av dem. Hon arbetar 30 procent som förskollärare, resten av tiden är hon lokalt skyddsombud och huvudskyddsombud för Sveriges lärare i kommunen.

Maria Karlander.

– Det finns ett jämlikhetsperspektiv. Många kvinnor drabbas av klimakteriesymptom. Det är därför väldigt välkommet att det nu går att få kunskap i ämnet på arbetstid.

Vad innebär då satsningen konkret?
Kommunen började med att kontakta Lena Rindner, disputerad distriktssköterska som har forskat om klimakteriet.

– När jag var distriktssköterska såg jag alla kvinnor som fick problem med olika symtom och besvär när de kom i klimakteriet. Det bidrog till att jag ville forska inom klimakteriet. Nu har jag har doktorerat på en medicinsk individanpassad arbetsmetod, som innebär att kvinnor i klimakteriet får tillbaka sin livslust och livskvalitet.

Det är den metod, som hon presenterade i sin doktorsavhandling från 2021, som nu ligger till grund för satsningen i Partille.

Lena Rindner.

I maj 2022 höll Lena Rindner en föreläsning för alla chefer i kommunen, där hon gick igenom vad klimakteriet är, symptom, olika behandlingsalternativ, möjliga livsstilsförändringar och vad en chef kan göra för att stötta vid allvarliga besvär.

– Om kvinnan berättar att hon har vallningar och svettningar och inte sover på nätterna har arbetsgivaren nu kunskap och kan föreslå att hon går till vårdcentralen för att få klimakterierådgivning på arbetstid. Arbetsgivaren kan också ändra i schemat eller erbjuda henne att gå ner i tjänst en period, säger Lena Rindner.

En motsvarande utbildning finns nu online för nytillkomna chefer. Kvinnor i åldrarna 40 – 60 år erbjuds också en 90 minuter lång föreläsning om klimakteriet på betald arbetstid en gång per år. I ett panelsamtal samtalar en fysioterapeut, en expert på klimakteriet och två chefer i kommunen om sina personliga erfarenheter av övergångsåldern.

När Maria Karlander lyssnade på föreläsningen 2022 var hon 48 år.

– Jag tänkte det kunde vara bra att få kunskap för att veta vad som komma skall. Men det blev en aha-upplevelse. Jag hade ingen aning om att klimakteriet kan börja i 40- årsåldern. Eller att mina ömmande hälar, värken i kroppen på morgonen, muntorrheten och hesheten kunde vara klimakteriesymptom.

Stämningen under föreläsningen beskriver hon som uppsluppen.

– Det var fullsatt i aulan och det fanns en känsla av samhörighet. När man inser att nästan alla i den här åldern har någon utmaning, att man inte är ensam, blir det lite av en halleluja-känsla. I pausen sade jag att det bara var bubblet som saknas.

De som vill kan efter föreläsningen boka tid för personlig klimakterierådgivning hos Lena Rindner.

– Vi utgår ifrån kvinnans behov, går igenom klimakteriesymptom och vilka behandlingsalternativ som finns. För de flesta räcker det med ett samtal. Många mår bättre när de förstår att de inte är sjuka, att det inte är något fel på dem, säger Lena Rindner.

Hennes avhandlingen visar att för ungefär sju av tio kvinnor räcker det att se över livssituationen och minska stressen för att må bättre.

– Jag förklarar att de är mer sårbara i den här fasen i livet när östrogennivåerna sjunker, att energinivån är lägre än när de var 40 år. Vi pratar om att det är viktigt att sänka kraven och dra ner på tempot, hitta balansen i livet och prioritera återhämtning med sådant som ger energi.

Men ungefär 25 procent av kvinnorna har så allvarliga besvär att de kan behöva behandling med läkemedel.

Maria Karlander hör till dem som bokade tid för individuell rådgivning. Hon insåg då att hon var i klimakteriet och att hon kunde bli av med sina symptom med hjälp av hormoner.

– Tre dagar efter att jag fick östrogen utskrivet sov jag min första hela natt på väldigt många år. Efter en vecka kunde jag gå på hårt golv utan att få ont i hälarna. Då hade jag i ett och ett halvt år fått sjukgymnastikövningar och stötvågsbehandling av läkare och fysioterapeut. Men inget hade hjälpt.

Klimakteriet är ju inget nytt, frågan är varför okunskapen hos såväl kvinnor som vårdgivare och arbetsgivare fortfarande är så stor?

– Klimakteriet har varit något skamfyllt. Man har inte velat vara passé. Men i Partille pratas det om klimakteriet nu. Det är inget hysch-hysch längre, säger Maria Karlander.

När förståelsen för vad ens bekymmer kan bero på ökar minskar stressen och du mår bättre.

- Maria Karlander

I dag anmäler sig de som vill gå på föreläsningen om klimakteriet själva. I mars 2024 hade 800 medarbetare, eller 68 procent av de kvinnliga medarbetarna i åldersgruppen 40–60, gjort det. Maria Karlander skulle hellre se att de anställda fick en kallelse. Då skulle fler delta, tror hon.

– Många får dåligt samvete för att de lämnar sina kollegor för att göra något som bara är för deras egen skull. De vill inte vara jobbiga, bli ett problem därför att någon måste fixa en vikarie.

Lena Rindners avhandling visar att ökad kunskap om klimakteriet, genom att utbilda medarbetare och chefer kombinerat med personlig klimakterierådgivning, leder till färre sjukskrivningar bland kvinnor mellan 45 och 60 år.

Det är Partille kommun ett exempel på. Sjukfrånvaron bland kvinnor mellan 40 och 60 år har minskat med en procentenhet sedan metoden började användas. Det innebär en besparing på 3 miljoner kronor per år i minskade sjukskrivningskostnader för kommunen, enligt Kristina Svensson.

– Det är bra. Men pengarna är inte det viktigaste. Det viktigaste är att våra medarbetare är på jobbet och att de mår bra, säger hon.

Vet ni säkert att den minskade sjukfrånvaron i gruppen beror på kommunens klimakteriesatsning?

– Det kan man ju aldrig veta, men det tror och hoppas jag. Medvetenheten hos kvinnorna i gruppen är större. De förstår att de inte är allvarligt sjuka när de får klimakteriesymptom, säger Kristina Svensson.

Kommunens utvärdering visar också att kunskapen om klimakteriet har ökat bland både chefer och anställda i kommunen.

– När förståelsen för vad ens bekymmer kan bero på ökar minskar stressen och du mår bättre. Att klimakteriefrågor tas på allvar och inte skämtas bort tycker jag är en oerhörd vinst, säger Maria Karlander.

Av utvärderingen framgår att även att anställda män och yngre kvinnor gärna ville gå utbildningen. Från och med i november är den därför öppen för alla anställda i kommunen.

– Det ökar förståelsen hos män och kvinnor, oavsett hur gamla de är, för varför kvinnor i en viss ålder agerar som de gör. Man får en ökad förståelse för dem man träffar dagligen. Det gynnar arbetsmiljön i stort, säger Maria.

Partille var den första kommunen i landet att satsa på ökad kunskap om klimakteriet.

Kristina Svensson uppskattar att minst 20 kommuner och företag nu har tagit efter.

– Det känns helt fantastiskt. Jag kommer nog aldrig mer i livet göra något som påverkar så många människors liv till det bättre. Det känns häftigt. Vi trodde aldrig att det här skulle spridas utanför Partille.

Satsningen i Partille

  • Inleddes i maj 2022 och blev permanent ett år senare.
  • Samtliga 110 chefer i kommunen uppmanades att vara med på en föreläsning i maj 2022. En onlineutbildning finns nu tillgänglig för nytillkomna chefer.
  • En 90 minuter lång föreläsning hålls en gång per år för kommunens medarbetare. Den vände sig först till kvinnor mellan 40 och 60 år, men är sedan i november 2024 tillgänglig för alla medarbetare i kommunen. Över 800 kvinnor har gått utbildningen.
  • De kvinnor som vill kan boka tid för individuell klimakterierådgivning. Vid behov slussas de vidare till en vårdcentral.
  • Kostnad: 400 000 kronor per år för föreläsare och klimakterierådgivning.

Källa: Kristina Svensson

Klimakteriet

  • Klimakteriet är tiden före och efter den sista menstruationen, menopaus.
  • Menopaus inträffar i genomsnitt vid 51,5 års ålder. Det är vanligt att ha klimakteriesymptom fem år före och fem år efter den sista mensen.
  • Två av tre kvinnor upplever besvär i samband med klimakteriet.
  • Under klimakteriet förändras hormonbalansen i kroppen. Det ger symtom som värmevallningar, svettningar, snabba humörförändringar, känsla av nedstämdhet, sömnproblem, torra slemhinnor, urinvägsbesvär, minskad sexlust, ömmande hälar, ledvärk, minnessvårigheter, minskad stresstolerans.
  • Minska symtomen genom att få tillräcklig sömn, styrketräning och annan fysisk aktivitet, dra ner på koffein och alkohol, rök inte, sök vård om besvären påverkar din vardag. Symptomen kan ofta lindras med hormonbehandling.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Laddar

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2024-12-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!