Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

1. Vad skall till för att välja en livsstil som främjar hälsa?

”Den största av galenskaper är att offra sin hälsa för något annat.” Schopenhauer

Det är en fråga väl värd att ställa utifrån att människosläktet idag är det sjukaste djuret på vår planet. Har våra gener förändrats under de sista hundra åren så att vi idag blir allt sjukare i hjärtkärlsjukdomar, diabetes, fetma, cancer etc?

Publicerad: 2012-01-26

Eller har det med de allt snabbare livsmiljöförändringar vi exponeras för som våra anfäder aldrig tidigare varit utsatta för?

Svaret är att vår kulturella evolution har gått oerhört mycket snabbare de sista tusen åren än vår genetiska evolution, som i stort är den samma som för trettiofem tusen år sedan.

Inbyggt i dina gener i varje cell finns informationen för den cellen och för hela dig. Varje cell vet precis vad att göra och hur att göra det för att du skall ha 100% hälsa hela tiden. Det gäller för nästintill alla människor.

Om man lägger en cell i en labbskål tillsammans med näring så kommer den röra sig mot näringen. Om däremot lägger nått som är giftigt så kommer den röra sig bort från giftet. Den intelligensen är inbyggd i alla dina 100 triljoner celler koordinerade av nervsystemet.

Om vi tänker rätt, andas rätt samt också äter, dricker och rör oss rätt så har vi optimala förutsättningar för att leva ett långt, lyckligt och hälsosamt liv.

Vi kan lita på att våra impulser förmedlar vad vi behöver. Problemet är att mycket av det som under vår evolution varit i stort underskott nu finns i överflöd. Det gör att om vi te x följer vårt begär efter socker och fett så kommer konsekvenserna inte låta vänta på sig.

Vi behöver lära om för att på bästa sätt tillvarata våra biologiska behov i den artfrämmande miljö vi nu skapat för oss själva.

Skulle du mata en zebra på zoo med hur mycket glass den vill äta? Eller låta en chimpans äta så mycket godis den vill?

Nej, det är självklart för vem som helst för vi vet att djuren kommer må dåligt. Ändå är det precis det vi gör med oss själva – för vi är inget annat än djur på zoo, även om vi byggt vårt eget zoo.

Kom ihåg att allt som skapar obalans i vårt hälsorecept är att vi antingen har för lite av något (så att vi utvecklar bristsymtom) eller för mycket av något (så att vi utvecklar effekterna av förgiftning).

Hälsopromotion handlar om att föda det friska. Det handlar om att välja en livsstil som främjar hälsa.

Frågan för dig att ställa dig inför varje val; Kommer det här att bidra till mitt välbefinnande?

Om inte varför välja det då??

”Att ge medicin för sjukdomar som redan har utvecklats och att förtrycka revolter som redan har startat, det är att jämföra med att börja gräva efter en vattenkälla när man redan är törstig eller att lägga ner sina vapen när man redan påbörjat ett krig. Kommer inte dessa handlingar att vara för sent ute?” –Ur den gule kejsarens klassiker om inre medicin, ca 200F.K

Publicerad: 2012-01-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!