Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

1.Skyddar arbetsmiljön på sin post

ENGAGERAD
Tveka inte att ta uppdraget som skyddsombud!
Det uppmanar Anneli Bergström på Postens Brevterminal i Nässjö.
–?Jag har haft så många tankar om hur jobbet kan göras bättre. Nu är jag med och påverkar.

Publicerad: 2011-08-18

Det är söndagskväll, men ingen helgvila på brevterminalen. Anneli Bergström visar stolt maskinerna som obegripligt nog läser kluddrig handstil och sorterar brev till olika delar av landet i lämpliga högar. Breven åker kana förbi i hög fart. Förr sorterades allt för hand.
–?Fråga mig inte hur det går till. Blir maskinen osäker på siffrorna i postnumret så kollar den mot orten, berättar hon.
Men maskinerna måste matas, blå lådor med brev forslas runt och vissa försändelser med avvikande utseende sorteras fortfarande av människor. De hejar vänligt.
–?Vi måste bli mer effektiva, men än är vi anställda inte onödiga, konstaterar Anneli Bergström.

Arbetsmiljön och arbetstiderna har påverkats av automatiseringen. Alla maskiner är inte ergonomiska att jobba vid, även om de har underlättat och snabbat på arbetet mycket. Skyddsombuden har deltagit för att göra förändringen bättre. Arbetsrotation har införts. Anneli Bergström tycker att det var helt nödvändigt.
–?Jag blev kritiserad i början av några kollegor för att jag gick med på det. Alla ville inte rotera och lära sig nya saker. Men det är inte hållbart att människor står i timmar och gör samma sak. Vi måste hjälpas åt med de tuffa uppdragen, nu delar lagen uppgifterna inom sig. Och vi är mindre sårbara när fler kan mer.

Anneli Bergström har varit huvudskyddsombud i drygt tre år. Uppdraget tar mycket tid, imorgon ska hon t ex åka till Göteborg för att titta på en brevsorteringsmaskin. Hon far ofta till Stockholm för att delta i ett centralt projekt där en ergonomisk handledning tas fram för terminalarbete. När den är klar ska handledare utses i varje arbetsgrupp som kan instruera kollegorna.
–?Den här manualen kommer att vara till jättehjälp för skyddsombuden. Man kommer att kunna kolla: hur görs det här momentet enklast, ska man använda lyft? etc.
Trots många åtaganden är det viktigt för henne att vara kvar i jobbet med brev-
sortering.
–?Mitt mål är att åtminstone arbeta 25 procent som vanligt. Jag är livrädd för att förlora kontakten med produktionen. Jag måste veta vad som händer, få träffa medarbetarna så att de får chansen att prata med mig??…

Det här bl a gör Anneli Bergström som huvudskyddsombud:
Deltar i arbetsplatsträffar. Här kan skyddsombuden spela en roll, t ex dra resultat från arbetsmiljöenkäter.
Sitter med i samverkansgrupp där ledningen och fackliga representanter diskuterar ärenden före beslut.
Deltar i lokala projekt, typ inköp av ny maskin.
–?Vi kan ta upp aspekter som bra placering, finns det mattor att stå på, behövs det skydd?
Deltar i riskbedömning inför omorganisation.
–?Vi sätter oss ner, jag och de andra skyddsombuden, och går igenom vad vi ser för risker. Blir det ändrade arbetstider, längre pass, mer enahanda jobb, har info gått ut?
Hon har regelbundna möten med de fem andra skyddsombuden.
–?Vi håller på cirka en dag. Jag tar sedan med mig deras frågor till samverkansgruppen, t ex om det behövs bättre ventilation.
En gång i halvåret är det skyddsrond, skyddsombuden och två chefer går runt till alla avdelningar, kollar vad som hänt sedan sist, om det som beslutats blivit av, etc.
–? Vi fångar in folks åsikter, om nya fel eller förbättringar som inträffat.

För att bli bra skyddsombud ska man helst brinna för saken och lära sig ta plats, säger Anneli Bergström.
–?Och kunna fånga det som sker i flykten. Ha ögon och öron öppna – i början hade jag fickorna fulla med lappar där jag skrev ner saker jag ville gå vidare med.

Hålla reda på papper är annars inte den del av uppdraget hon gillar mest.
Hon tycker också att det är viktigt att läsa på ordentligt.
–?Jag har t ex Du&jobbet, det kommer info från Arbetsmiljöverket och från olika projekt inom Posten.
En nyckel för framgång är ett bra samarbete med ledningen. Berätta att arbetsmiljö lönar sig på alla sätt, ger ökad trivsel, färre sjuka osv, råder hon.
–?Och välj dina strider. Tänk efter, vad är viktigast just nu? Är det att få en lyft?
Koncentrera dig på en sak i taget och var påläst. Det räcker inte att säga att jobbet ”känns tungt”.
–?Ta reda på hur tungt det är och vilka följder arbetstyngden kan ge. Vi har en bra ledning här, jag känner deras förtroende, även om vi inte är ense i alla frågor.

Det är viktigt få till rutiner kring tillbud. Se till att de anmäls.
–?Några kollegor som körde truck berättade om en smutsig ruta i en port, ett riskmoment som gjorde att olyckor nästan inträffat. ”Var är alla tillbudsrapporter”, frågade jag. Med hjälp av dem kan man verkligen förbättra arbetsmiljön innan något allvarligt händer.

Att stå för förbättringar kan också vara påfrestande.
–?Jag kan få höra att jag står på ledningens sida i någon fråga. Ibland saknas förståelse för att saker tar tid. Man måste klara av att inte ha alla med sig hela tiden.

Men mest möter hon uppskattning.
–?Och det är väldigt roligt att känna att man klarar av saker, t ex tala inför en grupp. Jag har vuxit så som människa.       „

Publicerad: 2011-08-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!