Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

2. Rätt rörelse för dig

Livsstil -Avsnitt 2

Publicerad: 2012-02-17

”Varje del av kroppen kräver en viss grad av rörelse dagligen, för att få sin del av överlevnadsvärde.” R.W Stehenson, Chiropractic Textbook 1927

Våra kroppar är ämnade för rörelse, med tillhörande njutning det ger oss. Om vi inte använder våra kroppar så förtvinar de och våra hjärnor, så vi är definitivt skapta för rörelse precis som i ovan citat.

Martin Fransson

I denna livsstilslektion kommer vi utforska principer och verktyg för att ge just din kropp rätt rörelse för den. Vilket ger ökade förutsättningar för att uttrycka din fulla hälsopotential med tillhörande energi, vitalitet och välbefinnande. Det som kommer ägna uppmärksamhet åt är proportioneringen mellan snabba och långsamma rörelser och olika rörelse mönsters inverkan på vårt nervsystems möjlighet till optimal funktion.

Rörelse i olika former har visat sig främja i stort sett alla hjärnfunktioner så som:

  • Stress tålighet (minskad aggressivitet, oro och depression)
  • Förbättrad återhämtning från hjärnskador
  • Ökad inlärningsförmåga
  • Förbättrad problem lösningsförmåga

Det finns otaligt skrivet om rätt styrketräning och konditionsträning, däremot finns inte så mycket skrivet om hur vi tränar vår inre stabiliserande muskulatur som ligger till grund till att andra rörelser kan fungera på bästa sätt.

I vår kultur har länge fokuset varit på snabba rörelser, vilket först och främst utvecklar det yttre muskellagret. Vi behöver ägna daglig tid till långsamma rörelser, där vårt inre muskellager utvecklas vilket ger oss inre stabilitet och uppmärksamhet på våra inre behov.

Rörelse är om att leva och att leva är att lära sig. En av de främsta effekterna av rörelse är hur det integrerar olika områden av hjärnan med varandra. När gör långsamma rörelser är det av vikt att vara uppmärksam på några grundläggande principer:

  • Din andning är lugn och regelbunden.
  • Dina gränser för vad som är behagligt för dig.
  • Sinnesbaserat i långsamt tempo.

De rörelse mönster som behöver vara med är rotationer och diagonaler.

Forskare som F.W Booth (Journal of Applied Physiology 2002) spekulerar att vårt genetiska uttryck är avhängigt ett visst mått av fysisk aktivitet för normal fysiologisk funktion och aktivitet av våra gener. Fysisk aktivitet vidmakthåller eller återställer normalt genuttryck och fysisk inaktivitet är en direkt bidragande orsak till de flesta hälsoproblem genom dess påverkan av normalt genuttryck. Detta väljer vi själva med graden av fysisk aktivitet om vi vill ge våra gener mesta möjliga chans att uttrycka den hälsa vi är ämnade för. Jag hoppas du genom denna livsstilslektion blivit klokare och mer motiverad att ge din kropp sin dagliga dos av rätt rörelse för dig.

”Kroppen är kartan över sinnet.” -J.D. Landis, Solitide

Ladda ner denna korta ljudinspelning där jag ger dig en guidning på dryga 20 minuter i hur att göra några långsamma rörelser för att må bra. För att bidra till att du skall kunna varva ner och ägna tid till inre uppmärksamhet. http://www.stresshanteringsprogramonline.se/fe/16275-lär-dig-varava-ner-i-eget-tempo

Publicerad: 2012-02-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!