Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

3. Ät och drick rätt – och må bra!

Avsnitt 3

Publicerad: 2012-04-12

”Optimal näring är framtidens medicin.” Dr. Linus Pauling

Ditt ursprung

Martin Fransson

Vi kan se att människosläktet fram till för ca 8000 – 10000 år sedan, då vi började med jordbruk, har levt i huvudsak på att samla in grönt och frukt, nötter och rötter och till viss del viltfångad fisk och djur, Det var omkring då som de första människorna började odla spannmål och ha tamboskap.

Det har visat sig att vi innan dess åt från så många som uppemot etthundrafemtio olika näringskällor. Detta skall jämföras med när vi började odla och gick över till en handfull näringskällor och därmed ökade risken för bristsjukdomar.

Om du känner dig trött, ofta har låg energi, känner dig håglös och rent av deprimerad, är chansen stor att det kommer från din kosthållning. Vill du ändra denna?

Som med alla balanser så kan vi få i oss för mycket eller för litet av det vi behöver för att bibehålla optimal hälsa. Det vi idag får i oss för mycket av är spannmålsprodukter och mejeriprodukter som vi evolutionärt sett inte hunnit anpassa oss till särskilt väl. Detta leder till de flesta av de välfärdssjukdomar vi idag drabbas av.

Den föda som vi har utvecklats till att äta är rik på omättade fetter, höga halter av omega 3 (ca 1,6 gram/dag). Födan innehåller kolhydrater med lågt glykemiskt index (hur snabbt den omsätts till energi) från frukt, grönsaker och rötter.

Den är rik på högvärdigt protein från magert kött, fisk och skaldjur, ägg och inälvsmat. Huvudsakligen åt vi rotfrukter, vegetabilier, lök av alla slag (som visat sig bra för allt från cancer till hjärt- & kärlsjukdomar), honung, frukter och bär av alla de slag. Osaltade nötter där de bästa ur olika hänseende är valnötter och makademianötter.

Merparten av vår energi bör komma från enkelomättat fett, som vi får från avokado, nötter, benmärg, linfröolja, olivolja, rapsolja, ägg och nötter. Dessutom behöver vi fleromättat fett från fet fisk och nötter. Totalt bör 25 % av vår energi komma från fett.

Vill vi leva ett långt och friskt liv med kraften kvar även högt upp i åren (även sexuellt) så är lösningen självklar. Ät så som du är biologiskt skapt för. Olika blodvärden så som högt kolesterol förbättras inom några veckor. Insulinnivåer stabiliseras och högt blodtryck sänks, de flesta välfärdssyndrom som drabbar många förbättras över tid, när man äter rätt för just sin ämnesomsättning.

Hur går vi tillväga?

Till att börja med; se till att alla dagens måltider består av frukt och grönt med inslag av ägg, vilt eller fisk. 80 procent bör vara grönt och frukt och ju mindre tillrett det är desto bättre. Upphettning över 40 grader skadar näringsämnena, så undvik det så mycket som möjligt.

/Martin Fransson

Publicerad: 2012-04-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!