Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

50-åring för gammal för jobbet

Publicerad: 2014-12-03

En kvinna i 50-årsåldern som sökte ett chefsjobb fick nobben. Arbetsgivaren ville ha yngre kandidater. Åldersdiskriminering, anser DO, som stämmer företaget.

Kvinnan, som kommer från Stockholm, sökte arbete som konsultchef och skickade mejl med CV och personligt brev till det rekryteringsföretag som skötte anställningen. Kvinnan fick dagen efter svaret att hon inte var aktuell för tjänsten. Arbetsgivaren sökte nämligen personer i början av yrkeskarriären, i 25–30-årsåldern.

Enligt DO:s utredning säger rekryteringsföretaget att svaret grundade sig på ett olyckligt missförstånd mellan företaget och arbetsgivaren som sökte en chef. Arbetsgivaren hävdar också att kravet på ålder inte stämmer överens med kravprofilen de har för tjänsten.

DO menar ändå att arbetsgivaren har ett ansvar för åldersdiskrimineringen och förbereder en stämning mot företaget.

– Även om arbetsgivaren på något sätt har delegerat sitt ansvar, till exempel till ett rekryteringsföretag, så ska det företagets handlande likställas med arbetsgivarens, säger Agneta Broberg, diskrimineringsombudsman, i ett pressmeddelande.

  • Läs mer i nya numret av Du&jobbet om äldre i arbetslivet.

Publicerad: 2014-12-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!