Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

600 åkeriföretag inspekteras

Stress och hård konkurrens gör transportbranschen till en farlig verksamhet. Arbetsmiljöverket inleder nu en granskning av åkeriföretagen.

Publicerad: 2011-06-20

De två senaste åren har drygt 2 000 arbetsolyckor som lett till sjukfrånvaro inträffat bland landets 55 000 långtradarförare. Vanligast var fallolyckor. 15 lastbilschaufförer dödades i arbetet, enligt Arbetsmiljöverket statistik. De krossades av gods, klämdes mellan containrar eller föll från flak.

Arbetsmiljöverket ska nu inspektera omkring 600 åkeriföretag i Syd- och Mellansverige för att få dem att systematiskt hantera riskerna i arbetsmiljön. Enligt Arbetsmiljöverket har de mindre företagen sämre förutsättningar att göra det än de stora transportbolagen – men riskerna är desamma.

? De mindre åkerierna behöver en rejäl knuff för att komma igång. Ofta har de kontoret hemma i köket och har inte riktigt insett betydelsen att gå igenom och åtgärda riskerna som de utsätter sig själva och sina anställda för, säger Richard Wester, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Riskfaktorer är sådant som lastning och lossning av gods, samt körtiderna, som måste vara rimliga för att chaufförernas ska kunna leverera varor på ett trafiksäkert sätt, menar Arbetsmiljöverket.

Publicerad: 2011-06-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!