Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Abortvägrande barnmorska i rätten

Publicerad: 2017-01-31

Ska en barnmorska få slippa arbetsuppgifter med hänvisning till religiös tro? Den frågan avgörs nu av Arbetsdomstolen.

Fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark som vägrar att utföra aborter har nu varit uppe till förhandling i Arbetsdomstolen (AD).

Historien tog sin början 2014, då Ellinor Grimmark  legitimerades och sökte tre olika arbeten hos Region Jönköping. Hon kunde dock med hänvisning till sin kristna tro inte tänka sig att medverka vid aborter, ge dagen efter-piller eller sätta in kopparspiraler.

Regionen menade att sådana arbetsuppgifter tillhör yrket och nekade henne anställning. Barnmorskan hävdade att hennes samvetsfrihet kränkts och vände sig till Diskrimineringsombudsmannen (DO) som dock inte ville driva hennes ärende. Ellinor Grimmark stämde då Region Jönköping inför tingsrätten, som emellertid gav arbetsgivaren rätt att neka henne anställning. Det går inte att åberopa samvetsfrihet för att slippa arbetsuppgifter som normalt tillhör yrket, ansåg rätten.

Ellinor Grimmark överklagade till AD som nu alltså har behandlat fallet. Dom väntas senare i februari. Det har nyligen framkommit att den USA-baserade antiabort-organisationen Alliance Defending Freedom (ADF) hjälper Grimmark juridiskt och bidrar till rättegångskostnaderna.

Publicerad: 2017-01-31

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!