Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Afterwork ökar risken för missbruk

Att ta en öl efter jobbet kan vara en missbruksfälla. En statlig utredning vill att företagshälsovården ska ta ett större ansvar för de som ligger i riskzonen

Publicerad: 2010-11-18

Du&jobbet berättade nyligen om en norsk studie som visar att bakruset påverkar jobbet.

Regeringens missbruksutredare Gerhard Larsson varnar nu för afterwork som han menar tagit sig in i den svenska dryckeskulturen. En stor del av den svenska alkolkonsumtionen sker i anslutning till arbetet. Han kommer att föreslå att företagshälsovården tar ett större ansvar för tidig upptäckt av riskgrupper.

– Jag hoppas att det sker en attitydförändring på arbetsplatser kring alkohol. Jag föreställer mig att det i dag finns ett visst grupptryck kopplat till arbetsplatsen – att man pratar om dagens arbete över en öl, säger han till SVT Rapport.

Varje år kostar missbruk av alkohol, narkotika och läkemedel samhället 150 miljarder kronor. Den övervägande delen av kostnaderna består av produktionsbortfall till följd av sjukdom och förtida död.

Enligt utredningen har missbruket av alkohol ökat med tio procent de senaste tio åren och narkotikamissbruket med 15 procent under samma period.

Publicerad: 2010-11-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!