Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Akademiker får mer gjort när de jobbar hemma

Drygt fyra av tio akademiker har trivts bättre med jobbet när de jobbat hemma under coronapandemin. Drygt tre av tio har trivts sämre – andelarna är 43 respektive 25 procent.

Publicerad: 2020-07-30

Det framgår av en undersökning som Akademikerförbundet SSR har gjort tillsammans med Novus.

Svaren visar även att 48 procent tycker att de får mer gjort hemma än när de är på arbetsplatsen. Bara 22 procent säger att de får mindre gjort.

SSR-ordföranden Heike Erkers säger i en kommentar på förbundets hemsida:

”Att många anser att de varit mer effektiva när de jobbat hemma borde stämma till eftertanke hos en del arbetsgivare.  Det visar att dagens kontor inte alltid är utformade i samarbete med de anställda. En bra och effektiv arbetsplats skapar innovation och laganda.”

Heike Erkers säger även att SSR fått signaler om att en del arbetsgivare tänker ta krisen till intäkt för att spara in på lokaler och kontorsytor. Hon anser att det är fel väg att gå, och att det långsiktigt kan leda till ekonomiska förluster.

”Slutsatsen måste i stället bli att när framtidens arbetsplats utformas behöver det ske i samarbete med personalen. Det finns mycket spännande att fundera på kring framtidens kontor och arbetsplatser.”

Undersökningen visar inte bara på positiva effekter av distansarbete hemifrån. Två av tre anser att de har fått en sämre fysisk arbetsmiljö. Sex av tio säger att den sociala och organisatoriska arbetsmiljön blivit sämre. Ändå tror 80 procent att de kommer att vilja fortsätta att jobba mer hemifrån i framtiden.

Publicerad: 2020-07-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!