Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Åklagaren utreder inte ny anmälan mot Polisen

NEDLAGD För andra gången inleds ingen förundersökning efter en anmälan mot Polismyndigheten efter den tidigare polischefen Mats Löfvings död.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-08-15

I slutet av juli beslutade åklagare Per Nichols vid den Särskilda åklagarkammaren att inte inleda någon förundersökning efter att Polismyndigheten anmält sig själva. Foto: Adobe stock

Rikspolischef Anders Tornberg ska ha fått information från chefer och medarbetare om att den tidigare polischefen Mats Löfving mådde mycket dåligt, var deprimerad och suicidal. Det framkommer i en skrivelse till Arbetsmiljöverket från Maria Jensen, regionalt samordnande huvudskyddsombud i polisregion Stockholm. Hon skriver, i mitten av juni, att ”Trots att man har haft denna information så har inte något extra stöd/skydd satts in runt Mats förutom kopplat till kommunikation. Familjen hade full koll under fritiden men arbetsgivaren brast i ansvar.”
– Ingenstans har det tidigare framkommit att Polisförbundet flaggade om att Mats inte mådde bra, och att rikspolischefen fick veta att Mats var självmordsbenägen. Det ingår i min roll att framföra detta. Det är en viktig ingrediens i hur Arbetsmiljöverket ska resonera fortsättningsvis och hur arbetsgivaren ska kunna ta sitt arbetsmiljöansvar, sa Maria Jensen, till DN tidigare i somras.

Efter informationen anmälde Polismyndigheten sig själva till den Särskilda åklagarkammaren som utreder brott begångna av poliser. Till SVT Nyheter sa rikspolischef Anders Tornberg att en anmälan mot Polismyndigheten gjordes för att få klarhet.
– Eftersom skyddsombudet nu påstår att det finns flera personer inom polismyndigheten som visste att Mats Löfving var självmordsbenägen kan det finnas misstanke om brott, sa Anders Thornberg.

I slutet av juli beslutade åklagare Per Nichols vid den Särskilda åklagarkammaren att inte inleda någon förundersökning. Åklagaren har även i våras hanterat anmälningar i samband med Mats Löfvings död mot Polisen. Frågeställningen var då om Polisen skulle ha brutit mot arbetsmiljölagen. Åklagaren valde även då att inte gå vidare och inleda någon förundersökning.

Samtidigt meddelade Åklagarmyndigheten att om Arbetsmiljöverket skulle bedöma att det fanns skäl att göra en åtalsanmälan skulle en sådan anmälan prövas separat. Arbetsmiljöverket är ännu inte klara med sin utredning.

Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud på Polismyndigheten, är inte förvånad över att den särskilda åklagaren inte inleder någon förundersökning, eftersom Polisens egen anmälan, enligt Patrik Danielsson, rörde tjänstefel.
– Om arbetsgivaren hade anmält sig själva för arbetsmiljöbrott hade det varit en annan sak. Det här är dock en pågående utredning där Arbetsmiljöverket äger frågan. Så det här är inte klart.

Anser du att det här skulle kunna vara ett arbetsmiljöbrott?
– Ja det kan röra sig om ett arbetsmiljöbrott men eftersom Arbetsmiljöverkets utredning pågår så vill jag avvakta med att utveckla den åsikten. Arbetsmiljöverket äger ju beslutet om de skall göra en åtalsanmälan eller inte.

 

Foto: Adobe stock

Publicerad: 2023-08-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!