Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Äldre anställda ökar produktiviteten

Att ha anställda i åldern 45-67 år ökar företagets produktivitet.

Publicerad: 2012-03-13

Det framgår av en ny studie från Tyskland, som i likhet med Sverige har stora åldrande årskullar. Där har man beslutat att höja den allmänna pensionsåldern till 67 år. Precis som i Sverige är det också där svårt för äldre att finna nytt jobb om de blivit arbetslösa efter omorganisationer eller nedläggningar. Svårigheten beror ofta på fördomar mot äldre arbetskraft och dess arbetsförmåga.

De fördomarna är motbevisade, i och med resultat från ny tysk forskning om äldre arbetskraft.

I en ny utförlig rapport redovisar det tyska arbetsministeriet forskningsrön från skilda håll, som bland annat visar att arbetskraftens produktivitet generellt ökar med åldern. I förhållande till genomsnittlig produktivitet är 45-49-åringarna som grupp omkring 0,7 procent bättre, medan gruppen 20-24-åringar producerar 0,3 procent sämre – en gruppskillnad på en procent. 50-åringarnas produktivitet sjunker något, men förblir högre än 40-44-åringarnas nivå.

I organisationer där det finns arbeten som passar för måttligt äldre (45-50 år) och man anställer med hänsyn till detta kan produktivitetsvinsten bli så hög som två procent, enligt rapporten.

Tyskland får nog betraktas som föregångsland både när det gäller forskningen om sambanden mellan äldre arbetskraft och produktivitet och arbetsgivarnas inställning. Sedan år 2000 har ökningen av anställda mellan 60 och 64 ökat mest i EU.

Däremot är Tyskland ännu inte uppe i den svenska sysselsättningsgraden för äldre anställda. Sverige har störst andel anställda i åldrarna 55-59 år i Europa, där mer än 8 av 10 svenskar jobbar. Det samma gäller i åldern 60-64 år, där 6 av 10 i Sverige arbetar, enligt uppgifter från Eurostat.

Jan Enqvist

Publicerad: 2012-03-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!