Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Äldre har starkt ökad risk för rygg- och ledproblem

Publicerad: 2019-04-29

Långvarig sjukfrånvaro har olika orsak beroende på ålder. Bland 36-45-åringar är psykiska sjukdomar vanligast, bland 56-64-åringar dominerar sjukdomar i muskuloskeletala system. Det visar rapporten Muskuloskeletala diagnoser från AFA.

Muskuloskeletala diagnoser är den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro inom avtalsområdet Svenskt Näringsliv/LO och den näst vanligaste inom kommuner och regioner.

Den typiska personen med långvarig sjukfrånvaro av detta skäl är en kvinnlig undersköterska inom kommun och region som är i sextioårsåldern och har en ledsjukdom. Ca 3 000 undersköterskor, vårdbiträden m fl hade en sådan diagnos 2017.  För män är typfallet en lastbilschaufför inom Svenskt Näringsliv/LO, också i sextioårsåldern med en ledsjukdom.

Antalet muskuloskeletala sjukdomar ökar med åldern; en 56-64-åring har mer än fem gånger så hög risk för långvarig sjukfrånvaro som åldersgruppen 16-35 år. Sjukdomarna är huvudsakligen av tre slag; ledsjukdomar som artros eller reumatism, ryggsjukdomar, samt sjukdomar i mjukvävnaderna, t ex fibromyalgi.

36-45 är åldern när de psykiska sjukdomarna är flest, både för män och kvinnor. Kvinnor har i högre grad än män psykiska diagnoser. Störst är risken för kvinnor som jobbar i regioner och kommuner, sektorn där detta är vanligast. I åldern 56-64 år har kvinnornas risk där nästan halverats.

Statistiken grundar sig på ersättningar från de kollektivavtalade försäkringarna.

Publicerad: 2019-04-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!