Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Äldre mödrar mindre sjuka än yngre

Publicerad: 2015-03-19

Gravida kvinnor som får barn i 30-årsåldern har lägre sjukfrånvaro än yngre blivande mödrar. Förklaringen är deras yrken och arbetsmiljöer.

Resultaten kommer från en doktorsavhandling av den norska forskaren Anja Maria Steinsland Andersen. Norge har världens högsta sjukfrånvaro, enligt OECD. I Norge liksom i Sverige har kvinnor högre sjuktal än männen. Hon har försökt ta reda på vad som ligger bakom skillnaderna.

Studien visar att mödrar hade mer långtidsfrånvaro än kvinnor utan barn. Ökningen av sjukskrivningarna är tre gånger så stor bland gravida jämfört med andra kvinnor.

Kvinnors dubbelarbete och att de föder barn allt senare i livet är ett par förklaringar som brukar lyftas fram.

Den nya avhandlingen betonar mer sådant som yrke, arbetsmiljö, utbildning och att klassbakgrund påverkar sjukfrånvaron. Att vara mor och arbeta är tyngre för kvinnor i arbetarklassen. Gravida och småbarnsmammor i fysiskt tunga yrken har högre sjukfrånvaro än medelklasskvinnor på kontor.

De högsta sjuktalen fanns inte bland gravida kvinnor över 30 år, utan bland gravida och småbarnsmödrar i 20-årsåldern. De hade ofta lägre utbildning och tyngre arbetsmiljöer än kvinnor som väntade med att skaffa barn.

– Det är lätt att tala om könsskillnader som om kvinnor var en grupp där alla hade samma förutsättningar. Men de specifika riskfaktorer som kvinnor har är inte jämnt fördelade. En del har det svårare. Att vara gravid i ett fysiskt tungt yrke är något helt annat än i ett kontorsjobb, säger Anja Maria Steinsland Andersen till kilden.no (ett informationscentrum för genusforskning).

Hennes rön pekar på att också män i arbetaryrken blir mer sjukskrivna när de blir fäder. Något som förvånade henne. Det kan bero på att deras jobb är mindre flexibla än tjänstemän, vars arbete är lättare att kombinera med papparollen.

Publicerad: 2015-03-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!