Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Äldreomsorgen riskera förlora personalen

Publicerad: 2013-12-04

Två av fem anställda inom äldreomsorgen vill inte fortsätta i yrket. Arbetet är för tungt, både fysiskt och psykiskt, enligt en ny forskningsstudie.

Det är doktoranden Anneli Stranz vid Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet, som jämfört förhållandena inom äldreomsorgen i Danmark och Sverige. Undersökningen visar att många upplever att arbetsvillkoren och möjligheten att ge de äldre den omsorg som behövs har försämrats under senare år.

Två av fem har det senaste året allvarligt funderat på att lämna sitt jobb. De tycker att arbetet är tungt och känner sig psykiskt uttröttade.

– Om en majoritet av personalen dagligen känner sig trötta och utslitna på grund av resursbrister i arbetet kan man fråga sig hur de ska kunna vara lyhörda för och uppmärksamma de äldres behov, kommenterar Anneli Stranz.

Studien visar att arbetet är tyngre fysiskt och de äldres behov mer omfattande i Sverige jämfört med Danmark. Det betyder att personalen i Sverige måste lyfta mer tungt under en arbetsdag.

En tidigare undersökning från Kommunal visade på liknande tendenser. I den sade mer än en femtedel av förbundets medlemmar att de inte ville arbeta kvar i branschen om tre år. Bland de yngre, under 35 år, var det var tredje.

Enligt de anställda som ville sluta var arbetet fysiskt och mentalt påfrestande och skedde under stor tidspress. Det var svårt att ta paus för toalettbesök, bemanningen var låg – mer än var tredje tyckte att den innebar en risk för de äldre – och stödet från cheferna dåligt.

Publicerad: 2013-12-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!