Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Allt farligare jobba med transporter


Anställda i transportbranschen skadas allt oftare på sina arbetsplatser. Det visar uppgifter från Arbetsmiljöverket.

Publicerad: 2013-08-07

Statistiken visar att antalet arbetsolyckor ökat med 19 procent sedan 2009. Värst är det för dem som jobbar inom vägtransport och godstrafik. Där har olyckorna ökat med 34 procent de senaste tre åren, enligt SVT.

– Man slimmar organisationerna, det blir högre belastning på enskilda arbetstagare, man är mer stressad och då betalar man med sin kropp, säger Martin Miljeteig, arbetsmiljöombudsman på Transportarbetarförbundet, till SVT.

De vanligaste olyckorna är klämskador och fallskador, men även dödsolyckor har inträffat.

– Det är klart att arbetsolyckor är allvarligt, men ökningen kan kanske också vara en tillfällig trend, säger Jan Arvidson, företagsrådgivare i arbetsmiljöfrågor på Transportgruppen, till SVT.

•Andra anställda i trafiksektorn lever också farligt på sina jobb. Enligt uppgifter från tidningen Metro har hoten mot bussförare i Stockholms län fortsatt att öka.

2009 anmäldes 39 hot mot personalen i kollektivtrafiken till Arbetsmiljöverket. 2012 hade siffran mer än tredubblats – 141 anmälningar.

Publicerad: 2013-08-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!