Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Allt färre är sjukskrivna

De nya reglerna för sjukskrivning märks genom att allt färre får sjukpenning. Mer än dubbelt så många fick sjukpenningen indragen eller blev nekade den under sista kvartalet i fjol jämfört med samma tid 2008.

Publicerad: 2010-01-11

Det framgår av uppgifter från Försäkringskassa, som redovisas av Sveriges Radios Ekot. Många får avslag för att de nya reglerna innebär att den som har varit sjuk i sex månader ska prövas mot jobb på hela arbetsmarknaden. Betydligt fler bedöms därmed inte ha rätt till sjukpenning.

Under fjolårets sista kvartal nekades 7 400 personer sjukpenning eller fick den indragen..

Sjuktalen har minskat kraftigt. 2003 fanns det 290 000 sjukskrivna. De senaste tolv månaderna har antalet halverats, till 122 000 personer. Enligt Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender har kassan därmed bättre möjlighet att utreda sjukfallen. Tidigare fanns det en hel del som fick sjukpenning trots att de inte var berättigade till det. Det är inte så nyttigt att vara sjukskriven om man inte behöver vara det. Att långtidssjukskrivning i sig är en hälsofara är nog någonting som man kan konstatera även medicinskt, säger Adriana Lender, till Ekot.

Publicerad: 2010-01-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!