Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Allt färre kommuner är industridominerade

Publicerad: 2018-06-13

Södertälje är Sverige största industrikommun, följt av Sandviken, Gislaved, Ronneby och Ljungby. Industrikommunerna blir allt färre, enligt SCB. 38 procent av kommunerna i Sverige har en majoritet anställda i industrin.

2010 blev antalet tjänstekommuner, alltså sådana där majoriteten av invånarna är anställda inom tjänstesektorn, fler än industrikommunerna i Sverige. SCB tidsbestämmer tjänstesamhällets genombrottsår till 1975, och pekar  bland annat på genomslag för ny teknik och innovationer.

Södertäljes ledande plats beror i hög grad på industriföretaget Scania, där nästa var tredje anställd i kommunen jobbar. Industriarbetsplatser är ofta större än tjänstearbetsplatser, konstaterar SCB. Södertälje är Sveriges 20:e största kommun.

De 19 som är större har alla en majoritet anställda i tjänstesektorn. Det finns kluster av industrikommuner i Bergslagen och Småland.

En industrikommun kan snabbt förändras och istället domineras av tjänster. Det sker t ex när stora företag lägger ner eller gör stora nedskärningar. Två exempel är när Saab stängde sin fabrik i Trollhättan och när Electrolux stängde sin fabrik i Västervik.

Det finns totalt 290 kommuner i Sverige.

Publicerad: 2018-06-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!