Allt fler arbetslösa födda utanför Europa
Publicerad: 2018-05-16
De utrikesfödda utgör nu mer än hälften, 58,4 procent, av de arbetslösa. Det är rekord. Det visar nya uppgifter från Arbetsförmedlingen som Du&jobbet tagit del av.
Andelen utrikesfödda bland de arbetslösa har ökat stadigt de senaste åren. I januari 2016 utgjorde de utrikesfödda knappt hälften av de arbetslösa, 49 procent. Nu är andelen alltså över 58 procent.
Det finns också en tydlig skillnad mellan personer födda i ett annat europeiskt land och personer födda utanför Europa. Det är bland utomeuropeiskt födda som antalet arbetslösa ökat (öppet arbetslösa och sökande i program)– från 144 881 januari 2016 till 166 833 nu i april, plus 15 procent.
Antalet arbetslösa totalt sett har däremot minskat under perioden. Det beror på nedgång både bland födda i Sverige – med 26 procent och bland födda i Europa (utom Sverige) med 15 procent.
I april i år var sammanlagt 350 246 personer arbetslösa, där allt fler alltså kommer från länder utanför Europa – 48 procent. Det betyder en kraftig överrepresentation, eftersom de utgör knappt tio procent av befolkningen. För födda i Europa utanför Sverige har utvecklingen däremot varit positiv.
Bland utomeuropeiskt födda finns en stor grupp med mycket låg utbildning. T ex saknar ungefär hälften av deltagarna i Etableringsuppdraget gymnasiekompetens.
Utrikesfödda med arbete har i större utsträckning tidsbegränsade anställningar, visar uppgifter från tidningen Arbetet. Förra året hade 13,6 procent av de inrikes födda tidsbegränsade anställningar mot 21,8 procent för utrikes födda.
Publicerad: 2018-05-16
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.