Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Allt fler arbetsskador bland inhyrda

Antalet arbetsolyckor som leder till sjukfrånvaro ökade under förra året. Största ökningen skedde i uthyrningsbranschen, där arbetsskadorna nästan fördubblades.

Publicerad: 2012-03-16

Det framgår av Arbetsmiljöverkets analys av arbetsskadorna 2011.

Enligt statistiken så ökade antalet arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro med 1 procent, jämfört med 2010, antalet så kallade nollolyckor (arbetsolyckor utan sjukfrånvaro) med 3,5 procent och arbetssjukdomar med 3,6 procent. Större delen av den senare ökningen består av anmälningar om sjuka hus.

Antalet anmälda arbetsskador ökade mer än sysselsättningen ifjol. Största skadeökningen inträffade i personaluthyrningsbranschen. Antalet anmälda arbetsskador ökade från 800 till 1 500 anmälningar. Nästan hälften ledde till sjukfrånvaro. Sysselsättningen ökade med 20 procent i branschen, men de anmälda arbetsskadorna betydligt mer, enligt Arbetsmiljöverkets rapport. De flesta olyckorna sker vid arbete med truckar, maskiner och handverktyg. 35 procent gäller personer under 25 år.

– Det är viktigt att den utvecklingen pressas tillbaka. Inte bara företag som hyr ut arbetskraft har ansvar för att arbetsmiljön är säker. Också de som hyr in arbetstagare har ett arbetsmiljöansvar, säger Mikael Sjöberg, Arbetsmiljöverkets generaldirektör.

Det senare är också något som betonas av Henrik Backström, VD för Bemanningsföretagen, som är kritisk till Arbetsmiljöverkets redovisning. Han menar att det finns ett grundläggande fel när olyckor belastar bemanningsföretaget men inte företaget som hyr in personal.

Arbetsmiljöverket startade ifjol en stor granskning av bemanningsbranschen där 1 400 inspektioner ska göras.

Publicerad: 2012-03-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!