Allt fler konkurrerar om de enkla jobben
Publicerad: 2016-03-17
Hälften av de nyanlända har bara grundskola, vilket leder till att konkurrensen hårdnar i flera yrken som inte kräver någon utbildning, visar Du&jobbets nya uppgifter.
Svensk arbetsmarknad är stark – men inte för alla. Arbetslösheten minskar, men de som saknar gymnasieutbildning har det svårt. Nya uppgifter som Du&jobbet beställt från Arbetsförmedlingen visar att det är hård konkurrens om jobben inom många av de yrken som inte kräver någon utbildning. Ett par exempel: till 1 016 lediga jobb som städare fanns det 22 998 sökande – motsvarande 22 sökande per jobb, till 326 lediga platser som butikssäljare inom dagligvaruhandel fanns 17 212 arbetslösa (52 sökande per plats).
Liknande tendenser syns även i yrken som butikssäljare inom fackhandeln, restaurang- och köksbiträden, lager- och terminalpersonal och personliga assistenter.
En jämförelse med de jobb som nyanlända ingående i det s k etableringsuppdraget söker visar att just städare och butikssäljare är bland de vanligaste. Den 31 januari i år var knappt 55 000 nyanlända inskrivna i etableringsuppdraget, hälften hade bara grundskoleutbildning, nio år eller kortare tid.
De rekordmånga asylsökande som kom till Sverige i höstas kommer dock inte att synas i Arbetsförmedlingens statistik förrän tidigast under slutet av detta år. Hur det stora antalet påverkar arbetsmarknaden på sikt vet man ännu inte. Och det är svårt att göra prognoser.
– Utbildningsnivån registreras inte alls bland dem som söker uppehållstillstånd. Det är en brist, jag tycker att man borde kartlägga det tidigare, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.
Det är dock inte alltid det hjälper med en god utbildning eller att vara född i Sverige för att få jobb. Det finns exempel på yrken på högskolenivå där det trots utbildning är svårt att hitta arbete. Det gäller framför allt inom kultur, media och design, både nu och på sikt. Bland journalister fanns det exempelvis 526 sökande till 50 lediga jobb, enligt Arbetsförmedlingens uppgifter till Du&jobbet.
Läs mer i Du&jobbet nr 2/16.
Publicerad: 2016-03-17
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.