Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Allt fler måste administrera

Var fjärde svensk hinner inte med det de borde på jobbet, enligt ny undersökning. Ett skäl kan vara att allt fler grupper måste ägna mer tid åt administration vid sidan av de ordinarie uppgifterna.

Publicerad: 2012-05-24

Enligt en ny undersökning från arbetslivspanelen Manpower Work Life, säger nästan en fjärdedel av svenskarna (23 procent) att de sällan eller nästan aldrig att de har hunnit med vad de borde när de går från jobbet. Var tredje tycker att de ofta hinner med, medan 44 procent säger att de nästan alltid har gjort det de borde på jobbet. Bland chefer är det drygt var tredje, 35 procent, som inte hinner med.

En förklaring till att det är svårt att hinna med är allt fler klagar på en ökande administrativ börda, som också leder till ökad stress.

Administrationen växer på flera områden: t ex domstolar, högskolor och universitet, polisen, sjukvården och skolan. I ett nytt projekt på Södertörns högskola, kallat Administrationssamhället, ska forskare undersöka vad detta gör med oss.

– Folk hinner inte med det de ska göra, för det är ju inte så att man tar på motsvarande arbetsuppgifter när man lägger på administration, utan man förväntas klara av allting på samma arbetstid, säger Anders Ivarsson Westerberg, en av forskarna bakom studien, till Vetenskapsradion.

Deras resultat visar att det administrativa arbetet trycks nedåt i organisationen. Allt fler blir involverade. Specialister på området, som sekreterare, har försvunnit. Nu ska administrationen skötas av ”amatörer” – som forskarna beskriver dem, det vill säga alla vi andra: sjuksköterskor, lärare, läkare, chefer osv. Enligt SCB:s yrkesstatistik fanns det för 20 år sedan 256 000 sekreterare, 2010 hade de minskat till 29 000.

Publicerad: 2012-05-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!