Allt fler myndighetspersoner hotas
Anställda på myndigheter hotas allt oftare i sitt arbete. Det framgår av den senaste statistiken om anmälda brott, som Brottsförebyggande rådet, Brå, redovisar.
Publicerad: 2012-01-17
Enligt dessa uppgifter så polisanmäldes under förra året 2181 brott som gäller våld mot tjänstemän, annan person, som det heter i registren. Det är alltså brott som rör våld mot andra än poliser och ordningsvakter.
Antalet polisanmälningar med den här brottsrubriceringen har ökat successivt de senaste åren och har fortsatt att göra det även 2011. Jämfört med 2006 har anmälningarna ökat med nära 44 procent.
– Det är något vi har observerat i de enkäter vi gjort med våra medlemmar säger Torbjörn Carlsson, arbetsmiljöombudsman på fackförbundet ST.
Förbundet har bland sina medlemmar anställda hos Försäkringskassan, Kronofogdemyndigheten och Arbetsförmedlingen.
– Personalen på Försäkringskassan har tuffare beslut att leverera i och med att lagstiftningen skärpts i socialförsäkringen. Många känner sig orättfärdigt behandlade och blir förtvivlade. Det är en faktor som ökar risken för hot och våld och kan förklara ökningen av polisanmälningarna, tror Torbjörn Carlsson.
Under våren genomför ST en ny undersökning bland skyddsombud och huvudskyddsombud, där bland annat frågor om hot och våld ingår. I enkäten vill förbundet också ha reda på om och hur det ökade våldet påverkar personalen i deras tjänsteutövning. Kan det vara så att man undviker personer och blir mindre aktiv i sin myndighetsutövning för att man är rädd för hot eller våld, är något som ST vill kartlägga.
Även antalet polisanmälningar om våld mot poliser och ordningsvakter ökade under 2011, och har en start stigande trend de senaste 15 åren.
Publicerad: 2012-01-17
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.