Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Allt fler övervakas på jobbet

I en ny undersökning säger sex av tio svenskar att övervakning och kontroll i arbetslivet har ökat de senaste åren.

Publicerad: 2009-10-20

Enligt enkäten anser 63 procent att övervakningen i arbetslivet har ökat, bara 2 procent anser att den har minskat. De allra flesta, eller tre av fyra, tycker inte att arbetsgivare ska få övervaka sina anställdas datortrafik utan att i förväg tala om det.

Det är TCO som beställt undersökningen som 1 000 personer besvarat. TCO:s ordförande Sture Nordh skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att den osäkerhet som idag råder om vilka regler som gäller för kontroll och övervakning på jobbet är ohållbar.

Möjligheterna till övervakning har ökat i det moderna arbetslivet genom användningen av bärbara datorer och mobiltelefoner. Följden blir att anställda lämnar spår efter sig i form av e-post, gps, loggar och in- och utpasseringar. Det är heller inte ovanligt att arbetssökande ombeds att visa upp utdrag från till exempel belastningsregistret eller Försäkringskassans register över sjukskrivningar och vård av barn, eller genomgå medicinska undersökningar.

Det behövs en tydlig lag om personlig integritet i arbetslivet, anser Sture Nordh, vilket han också får ett visst gensvar på i enkäten. 45 procent i enkäten av dem som har en åsikt i ämnet delar hans uppfattning, bland de under 29 år är det 60 procent som anser att det behövs en ny lag.

• Förslag vill förbjuda arbetsgivare att kolla sökande mot register.
Läs mer »

Publicerad: 2009-10-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!