Allt fler rån ger anställda ångest
Var fjärde butiksanställd har känt sig hotad på jobbet och var femte är rädd för att bli rånad i butiken, visar en ny enkät bland fackförbundet Handels medlemmar.
Publicerad: 2011-12-19
Antalet butiksrån har ökat under de senaste två decennierna. Förra året begicks 902 butiksrån i Sverige. Majoriteten av de butiker som rånas har ensambemanning, livsmedels-, video- och tobaksbutiker är mest utsatta, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå.
Handels har nu gjort en undersökning som nära 1 300 medlemmar besvarat. Den visar att var fjärde (24 procent) har känt sig hotade på jobbet, var femte är rädd för att utsättas för ett rån, två av tre (68 procent) tänker någon gång på att ett rån kan inträffa på deras arbetsplats.
Av dem som har svarat på enkäten har minst åtta procent utsatts för ett rån. Många av dem har efteråt drabbats av ångest, sömnsvårigheter eller andra psykiska besvär, enligt undersökningen.
Det gör butiksrån till det allra största arbetsmiljöproblemet i handeln. Handels uppmanar nu regeringen att skyndsamt ta fram ett lagförslag om sluten kontanthantering i detaljhandeln.
– Allt för få butiker har slutna kassasystem och det är framför allt dessa butiker som drabbas. Om kontanterna görs oåtkomliga för rånarna får vi också stopp på rånen, säger Lars-Anders Häggström, Handels ordförande, i ett pressmeddelande.
Publicerad: 2011-12-19
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.