Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Allt fler sjuka hus-besvär anmäls

Antalet arbetssjukdomar på grund av sjuka hus ökar, visar siffror från Arbetsmiljöverket som Du&jobbet tagit del av.

Publicerad: 2012-02-16

Mellan 2010 och 2011 ökade antalet arbetssjukdomar som kan kopplas till sjuka hus från 500 till 700, enligt Arbetsmiljöverkets siffror för hela landet. Kvinnor drabbas betydligt oftare än män. Det totala antalet arbetsskador ökade inte i motsvarande grad.

Att anmälningarna blivit fler behöver inte betyda att fler byggnader har problem. Bo Knutsson, arbetsmiljöinspektör i Linköping, tror att förklaringen är att fler rapporterar sina besvär.

Sjuka hus-sjukan (Sick Building Syndrome, SBS) är ett diagnostiserbart sjukdomstillstånd, med symtom som bl a torra slemhinnor, hosta och trötthet. Forskarna vet inte de exakta mekanismerna bakom besvären, men orsaken är ofta fuktskador i byggnaden. Hus från 1970-talet och framåt drabbas oftare än äldre. Enligt Boverkets studie BETSI har ca 36 procent av byggnaderna i Sverige minst en fuktskada.

Om flera på arbetsplatsen har besvär som blir bättre på helger och under semestern, kan det finnas anledning att misstänka SBS.

•Läs mer i Du&jobbet nr 2!

Publicerad: 2012-02-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!