Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Allt fler skyddsombud trakasseras enligt LO

Skyddsombuden i landet råkar ut för allt mer hot och bestraffningar, enligt LO-Tidningen.

Tidningen har ringt runt till arbetsmiljöansvariga i LO-förbunden som säger att dåliga tider gör det svårare för skyddsombuden att utföra sina uppdrag. Nekad ledighet och stora problem att få nytt jobb är vanligt. Svårast är det i byggbranschen där skyddsombuden hotas och trakasseras.
– Det har blivit tuffare. Trakasserierna mot skyddsombud har ökat den senaste tiden, säger Jörgen Eriksson på Byggnads förbundskontor, till LO-Tidningen.

Publicerad: 2009-10-23

Antalet skydds- och arbetsmiljöombud verkar dock inte påverkas av ökade hot och trakasserier, enligt flera förbund som Du&jobbet tidigare talat med.

Skyddsombuden blir också en förhandlingsfråga mellan parterna i höst. Enligt LO-Tidningen kommer LO att diskutera med Svenskt Näringsliv om skyddsombudens rätt till betald ledighet.
Skyddsombuden har redan rätt till utbildning, enligt arbetsmiljölagen, men LO anser att ett avtal ändå behövs. Enligt LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist är det viktigt att det blir reglerat hur det ska se ut med utbildningar och hur de ska finansieras.

•Fler skyddsombud trots att facket tappar medlemmar. Läs mer.

Publicerad: 2009-10-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!