Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Allt fler startar eget för att rädda jobbet

Publicerad: 2014-10-09

Allt fler blir egenföretagare i Sverige. I många branscher sker det inte alltid av fri vilja – när arbetsuppgifter flyttas från anställda till ensamföretagare.

Det har startats rekordmånga företag i Sverige de senaste åren. Ifjol bildades 69 000 nya bolag, majoriteten som enskild firma.

Tre av fyra företag i Sverige är enmansbolag och de blir allt fler. 2013 fanns det 828 000 enmansföretag, nästan 200 000 fler än för tio år sedan. Det visar nya uppgifter från SCB som Du&jobbet tagit fram och redovisar i nya numret.

En del av dessa nya egenföretagare har blivit det under tvång: allt från piloter till hemtjänstpersonal. De kan tidigare ha varit anställda och måste starta eget för att få fortsätta jobba. Flera fackförbund som Du&jobbet talat med ser det hända i sina branscher och varnar för utvecklingen. Det gäller Byggnads, Transport, Journalistförbundet, Kommunal och Svensk Pilotförening.

– Det förekommer mer i vissa branscher än i andra, men trenden är tydlig överlag: man säger upp anställda för att anlita egenföretagare, säger Annette Thörnquist, docent och arbetslivsforskare, som studerat de ofrivilliga företagarna.

•Läs mer i Du&jobbet nr 6!

Publicerad: 2014-10-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!