Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Allt fler unga får praktikplats i Östergötland

Antalet praktikplatser för unga i åldern 18-30 år har ökat med 78 procent i Östergötland. Det är resultatet av en satsning där kommunen, länsstyrelsen, arbetsförmedlingar och näringslivet jobbar tillsammans.

Publicerad: 2010-07-10

Satsningen ”Unga jobb” är nyskapande på flera sätt. Dels kommer initiativet från näringslivet – närmare bestämt sparbankerna och Swedbank i Östergötland. Dels har en bred samverkan byggts upp lokalt mellan de olika kommunala och statliga instanserna och företagen. 13 lokala nätverk, en arbetsgrupp i varje östgötsk kommun, jobbar lokalt för att skapa nya praktikplatser för ungdomar. Unga Jobb Östergötland är ett eget projekt inom det nationella projektet Unga Jobb, som drivs av sparbankerna och Swedbank.

Resultatet är efter ett års arbete mycket positivt, praktikplatserna har ökat med hela 78 procent och ungdomsarbetslösheten har också börjat att minska. Arbetsförmedlingen har fått in många nya arbetsgivare som erbjuder praktikplatser till ungdomar.

– Det är lokalt och nära, där man kan engagera sig. Banken spelar en viktig roll med sina kontakter, säger Patricia Kempff, nationell projektledare för Unga Jobb.
Hon började själv som praktikant och tycker att det är viktigt att ungdomarna själva dras in i arbetet och känner sig delaktiga.
– Vi försöker skapa mötesplatser och få grupperna att träffa varandra för att skapa dialog, säger Patricia Kempff.

Satsningen Unga Jobb Östergötland har numera även fått stöd från Europeiska socialfonden för att utveckla praktikinstrumentet, och kunna sprida det till flera områden i landet. Många kommuner har redan visat intresse för satsningen.

Publicerad: 2010-07-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!