Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Allt mer pappersjobb i människoyrken

Publicerad: 2014-08-14

Allt fler yrkesgrupper klagar över byråkratin i jobbet. I en ny undersökning säger var tredje att de numera behöver använda mer tid till dokumentation.

Socialsekreterare, lärare och läkare är några grupper som upplevt en boom i mängden pappersarbete de senaste åren. Kraven på dokumentation och registrering av olika uppgifter växer. De kommer från både chefer, kunder och lagstiftning.

Enligt en ny undersökning bland 1 000 danskar, gjord för tidningen Avisen, säger var tredje att mer tid går åt detta än förut. Det är ingen skillnad mellan män och kvinnor, enligt undersökningen.

Pappershanteringen tar tid från de egentliga arbetsuppgifterna och forskare varnar för konsekvenserna av utvecklingen. Ökad stress och frustration följer i spåren. Det signalerar kontroll och misstro, som kan vara mycket stressande för den enskilda medarbetaren, säger en stresskonsult till tidningen.

  • En tidigare undersökning som Du&jobbet gjort visar på samma tendenser. Administration och pappersarbete i jobbet får de anställda ägna allt mer tid år.

Enligt den enkäten, som nära 2 000 skyddsombud och arbetsmiljöansvariga besvarade, så tyckte tre av fyra att de fått fler uppgifter av administrativ art de senaste åren.

Publicerad: 2014-08-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!