Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Allt mindre görs mot ökad jobbstress

Publicerad: 2014-12-09

Allt färre arbetsgivare undersöker arbetsmiljöförhållandena på arbetsplatsen. Samtidigt är den psykosociala arbetsmiljön sämre än tidigare.

Det framgår av Unionens arbetsmiljöbarometer, där 2 355 av förbundets arbetsmiljöombud svarat på frågor om arbetsmiljön i sina företag och organisationer.

Ett tydligt besked är att arbetsgivaren är dålig på att systematiskt planera arbetsmiljöarbetet – bedöma risker, agera om något behöver göras och följa upp eventuella åtgärder.

I undersökningen säger mer än hälften av arbetsmiljöombuden att deras arbetsgivare inte alls, eller bara delvis, bedriver ett sådant arbete – något som arbetsgivaren är skyldig till enligt arbetsmiljölagen.

Årets arbetsmiljöbarometer, som är den nionde i ordningen, visar därmed det sämsta resultatet hittills när det gäller förekomsten av ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

Att detta arbete har betydelse visar svaren i barometern, där arbetsplatser som arbetar systematiskt med arbetsmiljön får bättre betyg.

Av undersökningen framgår också att den psykosociala arbetsmiljön är sämre än någonsin – en av fyra anser att den är dålig. En annan trend är att balansen mellan arbete och fritid allt mer suddas ut.

Unionen välkomnar en psykosocial föreskrift för att tydliggöra arbetsgivarens ansvar för området och hoppas också på ett ökat politiskt engagemang.

Frågan är hur det blir med politiska satsningar? I allianspartiernas budget, som riksdagen klubbade igenom, går mindre pengar till arbetsmiljön än i regeringens budgetförslag. Det gäller t ex Arbetsmiljöverket, som därmed inte kan utöka inspektionsverksamheten nästa år, som det var tänkt.

Publicerad: 2014-12-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!