”Kommunens kontroller är inte lagliga”
(Uppdaterad ) KRITIK Södertälje kommuns bakgrundskontroller av sina anställda är olagliga. Det anser JO Per Lennerbrant. Nu pausar Södertälje kontrollerna.
Text : Karin Nilsson
Publicerad: 2023-10-19
Sedan juni 2022 gör Södertälje kommun löpande bakgrundskontroller både vid nyanställningar och av redan anställd personal. Som Allt om arbetsmiljö tidigare berättat görs kontrollerna för att försöka hindra kriminella nätverk att placera infiltratörer i den kommunala verksamheten. Men kontrollerna, som görs av ett externt företag, har kritiserats av bland annat Kommunal.
Nu kommer allvarlig kritik från JO Per Lennerbrant. JO bedömer sammanfattningsvis att kontrollerna av de anställdas eventuella brottslighet utgör ett betydande intrång i den personliga integriteten. JO skriver i sitt beslut att "De innebär även en övervakning och kartläggning av enskildas personliga förhållanden." JO konstaterar att kontrollerna görs utan samtycke och att nödvändigt lagstöd inte finns.
Enligt JO står kontrollerna i strid mot regeringsformens skydd för den personliga integriteten och Europakonventionens skydd för privatlivet.
– Kommunens kontroller är inte lagliga. Kommunens agerande är mycket anmärkningsvärt. Upplägget ger intrycket att kommunen vill begränsa insynen i förfarandet, skriver JO Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.
JO ser bland annat allvarligt på att kommunen uppgett att den information som framkommer vid kontrollerna inte dokumenteras. JO menar att det är viktigt att det upprättas allmänna handlingar, inte minst från ett rättssäkerhetsperspektiv. Särskilt som de kan ligga till grund för åtgärder mot enskilda.
JO har fokuserat sin granskning på kontrollerna av de anställda, men resonerar en del kring kommunens kontroll av slutkandidaten vid rekryteringar. JO konstaterar att han inte kan utesluta att det finns ett rättsligt samtycke till kontrollerna och kan därför inte uttala sig om agerandet eventuellt strider mot regeringsformen. Men han är kritisk mot kommunens agerande även mot de som ännu inte är anställda.
JO menar sammantaget att kontrollerna utgör ett betydande ingrepp i den personliga integriteten och skriver:
– Jag ifrågasätter inte kommunens ambition att komma till rätta med organiserad brottslighet i kommunkoncernen. Åtgärderna måste dock ha stöd i rättsordningen och stämma överens med grundläggande bestämmelser till skydd för personlig integritet och privatliv.
Efter kritiken pausar kommunen kontrollerna. Södertälje kommuns stadsdirektör Magnus Gyllestaden säger i en kommentar på kommunens hemsida att kritiken från JO tas på allvar.
– Nu ska vi utvärdera och analysera det JO beskriver i sin bedömning. Under tiden pausas kontrollerna. Vi kommer se över detaljer i upplägget av vårt arbete, för att hitta konstruktiva sätt att tillmötesgå JO:s synpunkter.
Samtidigt skriver kommunen att bakgrundskontroller är ett viktigt verktyg för att hindra att kriminella anställs i kommunen och att kontrollerna måste fortsätta i någon form.
– Det här är en prioriterad fråga för fler än Södertälje kommun. Personer som söker anställningar för att begå kriminella handlingar är en viktig fråga för hela vårt land, säger Magnus Gyllestad i kommentaren.
Allt om arbetsmiljö har tidigare intervjuat företrädare för Södertälje kommun om arbetet med att mota bort kriminaliteten från sina verksamhet och därmed skapa en säkrare och bättre arbetsmiljö. Hr-direktör Johan Lefverström konstaterade då att bakgrundskontrollerna var oprövad mark. Han menade att kontrollerna hängde ihop med möjligheten att skapa en trygg och säker verksamhet och ville då inte sia om vad JO skulle komma fram till.
– Det är bara framtiden som kan utvisa om vi får rätt och om medarbetarna anser att det här skapar en trygg och säker verksamhet och arbetsmiljö, sa Johan Lefverström.
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.