Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Ängslan och ambition ökar risk för utmattning

Utmattningssyndrom leder till mätbara förändringar i hjärnan. Det framgår av en ny avhandling.

Publicerad: 2010-11-10


Hälsa-101110

Sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa är det som ökat allra mest de senaste årtiondena. Hälften av alla hänger ihop med arbetsrelaterad stress. Utbrändhet har länge varit en omstridd diagnos och hur den skiljer sig från andra psykiska sjukdomar, som depression. I Sverige använder man numera begreppet utmattningssyndrom när kronisk stress leder till symtom som stark tro?tthet och sömnproblem.

Agneta Sandström, psykolog i Östersund, visar nu i en avhandling vid Umeå universitet att personer med sådan sjukdom har sämre minnes- och uppmärksamhetsförmåga samt nedsatt hjärnaktivitet i delar av pannloberna. Regleringen av stresshormonet kortisol är också förändrad.

Vissa personlighetsdrag gör människor extra sårbara för psykiatriska sjukdomar. De långtidssjukskrivna patienter med utmattningssyndrom som Agneta Sandströms studerade var ängsliga och pessimistiska med låg självkänsla – något som är vanligt vid många psykiatriska sjukdomar.

Det som skiljde den här gruppen från andra patienter var att de var ambitiösa, pedantiska, ihärdiga och överpresterande. Det är alltså personlighetsdrag som verkar öka sårbarheten för utmattningssyndrom.

Publicerad: 2010-11-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!