Ann-Katrin Eneblom, Karlskoga
Publicerad: 2010-10-13
Att få bukt med sjuknärvaron är den viktigaste arbetsmiljöfrågan. Det tycker månadens skyddsombud Ann-Katrin Eneblom, huvudskyddsombud för Kommunal i Karlskoga, och en av finalisterna i Du&jobbets tävling, Stora skyddsombudspriset 2010.
”Ann Katrin slåss och kämpar för allas rätt till en bra arbetsmiljö oavsett yrke. Hon lever och andas rättigheter för våra medlemmar, lägger ner hjärta och själ i att göra ett så gott jobb hon bara kan för att alla skall få rätten till en bra arbetsmiljö.”
Så lyder en del av motiveringen från Johan Karlsson, som nominerat Ann-Katrin Eneblom till Du&jobbets tävling Stora skyddsombudspriset 2010.
Ann-Katrin Eneblom är förutom huvudskyddsombud också vice ordförande i Kommunal, avdelning Örebro, sektion Karlskoga. Hennes fackliga engagemang väcktes tidigt. Redan som 22-åring valdes hon till lokalt skyddsombud på det äldreboende där hon jobbade.
– Jag vågade ifrågasätta saker som inte fungerade och stack väl ute lite grand. Jag tyckte det lät spännande och arbetsmiljö låg mig varmt om hjärtat.
Som huvudskyddsombud för Kommunal har hon fått sätta sig in i många olika yrkesgruppers arbetsmiljöer: allt från barnskötare till parkarbetare.
– Jag fick öka min kunskap rejält när jag blev huvudskyddsombud. Det var nyttigt.
En viktig uppgift för henne är att stötta arbetsplatsombuden, som skyddsombuden kallas inom Kommunal.
– Jag uppmanar dem att våga ta uppdraget. Man har påverkansmöjligheter som heter duga.
Ann-Katrin Eneblom har lagt ett skyddsstopp inom äldreomsorgen – något som inte är så vanligt. Ärendet var heller inte helt vanligt. Det handlade om en äldre herre som brukade roa sig med att skjuta rådjur från sitt fönster. Problemet var bara att hemtjänstpersonalen hamnade i skottlinjen när de skulle på besök.
– Det blev ett jäkla liv, TV och tidningar kom hit och vinklade på en snyfthistoria om den gamle mannen. Själv hade jag tystnadsplikt och kunde inte berätta allt. Arbetsmiljöverket hävde stoppet, men lade ett kraftigt föreläggande, så jag fick ändå stöd i mitt krav.
Vid ett annat tillfället stoppade hon personalen från att gå till vårdtagare som hade psykisk sjukdom.
– De hade ingen utbildning för att hantera psykiskt sjuka. Sjuksköterskor fick ta över, till dess att personalen fick lära sig mer. Nu går de också två och två till vårdtagare med psykiska besvär, som kan bli hotfulla.
Ann-Katrin Eneblom säger att hon vill testa saker och se vad hon kan åstadkomma som skyddsombud.
– I kommunerna samarbetar vi och pratar mycket om dialog. Det är bra, men det leder också till onödig byråkrati som gör att förändringar tar långt tid.
Vad är viktigaste arbetsmiljöfrågan just nu?
– Att få bukt med sjuknärvaron på arbetsplatserna. De nya reglerna i sjukförsäkringen har lett till att många gått tillbaka till jobbet fast de inte borde. Det påverkar också arbetsmiljön för de andra.
Vad är positivt med att vara skyddsombud?
– Du företräder och kan hjälpa dem som behöver hjälp och har svårt att tala för sig. Man lär sig otroligt mycket. Det finns ingen härligare känsla än ett rehabärende som lyckas, när vi hittar hjälpmedel och åtgärder så att folk kan återvända till jobbet. Det brukar jag tänka på när det känns tungt. Det gör att man orkar hålla på.
Finns det något som är negativt?
– Tja, det är inte alltid så lätt att genomföra skyddsåtgärder. De anställda måste följa handlingsplaner, ta på sig hjälmar och annan utrustning. Ibland får jag skäll när jag berättar hur viktigt det är. Sedan behöver man ha tålamod också – det är inte alltid jag har det.
Publicerad: 2010-10-13
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.