Anställd behövde inte visa bh-storlek
Arbetsgivaren har inte rätt att kräva att kvinnliga anställda ska tvingas bära namnskyltar där bh-storlek anges. Det slår Arbetsdomstolen fast.
Publicerad: 2013-04-11
Arbetsdomstolen dömer underklädeskedjan Change att betala 50 000 kronor i diskrimineringsersättning till en tidigare anställd. Kvinnan var anställd i företagets butik i Sundsvall, där hon beordrades, liksom andra kvinnliga anställda i företaget, att bära en namnskylt där bh-storleken angavs.
Kvinnan uppfattade kravet som djupt kränkande och mycket obehagligt. Hennes fackförbund, Handels, stämde klädkedjan inför Arbetsdomstolen.
– Domen är glädjande och innebär en stor seger för anställdas integritet, säger Jaana Pålsson, försteombudsman på Handels avdelning i Sundsvall, som har drivit ärendet.
Företaget hävdade att det var frivilligt att bära en namnbricka med bh-storleken angiven. Men Arbetsdomstolen håller inte med, utan menar att arbetsgivaren beordrat kvinnan att bära brickan.
Domstolen anser därmed att företaget gjort sig skyldigt till diskriminering. Bolaget har utsatt kvinnan för trakasserier som har ett samband med hennes kön. Det innebär att bolaget brutit mot diskrimineringslagens förbud mot diskriminering av arbetstagare.
Däremot anser Arbetsdomstolen inte att arbetsgivaren även brutit mot kollektivavtalet, vilket Handels ansåg.
Publicerad: 2013-04-11
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.