Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Anställd inför rätta för kollegans död


En 53-årig man dog i en tragisk arbetsplatsolycka på Scania i Södertälje. En arbetskollega till mannen ställs nu inför rätta för att ha orsakat dödsfallet – vilket är mycket ovanligt.

Publicerad: 2019-08-29

Det var problem med en maskin på Scania på lördagskvällen för två år sedan när olyckan skedde. Två arbetskollegor var inne i maskinen för att åtgärda problemet. När en av kollegorna skulle testa maskinen gjordes en missbedömning och en lyftarm klämde den 53-årige mannen till döds. Mannen var då fortfarande kvar inne i maskinen, en robotcell.

Olyckan utreddes först som ett arbetsmiljöbrott men utredningen kunde inte se att företaget gjort några fel när det gällde rutiner och säkerhetsarbete. I stället åtalades mannens kollega för vållande till annans död, alltså att man genom oaktsamhet orsakat någons död. I veckan påbörjades rättegången.

– Det är svårt för mig och mina kollegor att ta in att en kollega är misstänkt, säger Bo Luthin, huvudskyddsombud på Scania i Södertälje, till Du&Jobbet.

Åklagaren Marcus Ekman vid Södertörns åklagarkammare säger till tidningen Dagens Arbete att anledningen till att han valt att åtala den anställde är att det funnits tydliga instruktioner om hur robotcellen ska föras. I instruktionen framgick att maskinen inte fick startas om någon befann sig inne i den. Den åtalade mannen kände till dessa förhållningsregler.

Samtidigt konstaterar Marcus Ekman att det varit en stressig arbetsperiod och att det fanns en press att hålla igång produktionen. Flera anställda har också vittnat om att man bröt mot den aktuella säkerhetsföreskriften för att spara tid, och arbetsplatsen hade en kultur som var starkt produktionsinriktad.

I rättegången kommer dessa båda aspekter – stressen och den anställdes brott mot säkerhetsföreskrifterna – att ställas emot varandra, konstaterar Marcus Ekman i Dagens Arbete.

Att anställda som inte är chefer åtalas för dödsfall som skett på arbetsplatser är ovanligt. Vanligen åtalas den chef som har arbetsmiljöansvaret på den aktuella arbetsplatsen. Det finns dock ett antal exempel där anställda åtalats.

Exempelvis åtalades och dömdes nyligen två assistenter på ett korttidsboende i Västsverige för vållande till annans död efter att en funktionshindrad pojke drunknat i ett badkar på boendet. Straffet blev då villkorlig dom och dagsböter.

Publicerad: 2019-08-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!