Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Anställda gör olagliga nedladdningar

På fyra av tio företag använder anställda jobbdatorerna för att fildela film och musik. Åtminstone tror IT-cheferna det, enligt en ny enkät.

Publicerad: 2010-03-30

Den första april infördes fildelningslagen Ipred, som skärper jakten på olovliga nedladdare. Men fildelningen fortsätter. Och den är utbredd på många arbetsplatser.

Proact, ett företag som specialiserar sig på datalagring och arkivering, har gjort en undersökning bland IT-chefer på 100 börsbolag och myndigheter.
I den säger 37 procent av cheferna att de vet eller tror att personalen laddar ner film, musik och annat upphovsskyddat material på jobbets datorer.
Enligt undersökningen så har 82 procent av företagen och myndigheterna en policy för vad som får laddas ner, men den efterlevs alltså inte alltid.

Enligt Ipred-lagen så är det i första hand den som laddar ner olovligt som gör sig skyldig till brott. Om företaget kan ställas till svars är oklart. Saken har ännu inte prövats i Sverige, enligt Proact, som tycker att en bra idé för företagen att undvika olovlig nedladdning är att spärra kända fildelarsajter.

Publicerad: 2010-03-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!