Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Anställda tror inte att företag kan minska stress

De anställda litar inte på att arbetsgivarna kan lösa problem med stressen på jobbet. Det framgår av en ny undersökning.

Publicerad: 2013-01-22

Enligt undersökningen, som genomförts av Länsförsäkringar, så anser tre av fyra anställda att det är mycket viktigt att arbetsgivaren klarar av att hjälpa sina medarbetare att hantera stress på grund av för hög arbetsbelastning.

Men det är bara sju procent av arbetstagarna som har stort förtroende för arbetsgivarnas kompetens att kunna hantera den arbetsrelaterade stressen.

Förtroendet för företagens förmåga att ta hand om samarbetsproblem på jobbet är nästan lika dåligt. Endast nio procent anser att arbetsgivaren har mycket hög kompetens att ta hand om sådant. Lika låg är tilltron till förmågan att se till så att den anställda känner att hon eller han kan påverka den egna situationen på jobbet.

Arbetsgivarna hade högre tilltro till den egna förmågan att lösa samarbets- och stressproblem. 17 procent anser sig ha kompetens att hantera stress hos personalen och 30 procent att ta hand om samarbetsproblem.

Undersökningen omfattar intervjuer med 2 100 arbetsgivare, med 1-10 anställda, och 2 100 arbetstagare i åldern 20-65 år.

– Avståndet mellan att förstå problemet och förmågan att hantera såväl enskilda medarbetares som hela arbetsgruppers upplevelser av stress är oftast långt och kräver ofta specifik kunskap, säger Anna-Karin Lindeberg, hälsostrateg på Länsförsäkringar, i en kommentar.

Publicerad: 2013-01-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!