Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Anställda uppges stjäla för 10 000 kronor var i handeln

Svinnet i svenska butiker uppgår till nio miljarder kronor. De anställda stjäl för drygt två miljarder årligen, enligt en ny undersökning.

Det är arbetsgivarorganisationen Svensk Handel som tillsammans med Handelns utredningsinstitut gjort den första stora undersökningen om svinnet i de svenska affärerna.
Enligt kartläggningen så försvann ifjol varor för 9 miljarder kronor, eller 1 000 kronor för varje svensk. Det motsvarar 1, 5 procent av detaljhandelns hela omsättning.

Publicerad: 2010-02-16

Stölder och snatterier står för största delen: 6,3 miljarder kronor. Resten är så kallat administrativt svinn, t ex varor som blir gamla och som måste slängas.
Personalen ligger bakom en stor del av stölderna, de anställda stjäl varor för drygt två miljarder kronor, enligt undersökningen.
Svinnet är störst inom dagligvaruhandeln. Oxfilé, kaffe, batterier och hygienprodukter stjäls mest.

Facket kritiserar undersökningen. Handelsanställdas förbund menar att bedömningen att de anställda står för så stor del av det totala svinnet är rena spekulationer från handlarna.
Det skulle betyda att varje anställd stjäl för 10 000 kronor, enligt facket, som kallar det fullständigt orimligt.
Lars-Anders Häggström, ordförande i förbundet, säger i en kommentar att Svensk Handel grundlöst försöker utmåla en hel yrkesgrupp som tjuvar. Enligt facket tar inga företag eller stora kedjor upp svinnet som ett problem och förbundet har ett minimalt antal förhandlingar om detta.

Undersökningen bygger på en enkät som 1 150 företag besvarat.

Publicerad: 2010-02-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!