Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Anställda vill ha hybridlösningar

RAPPORT Eget arbetsrum och flexibelt arbete står högt upp på önskelistan för arbetstagare på kontor. Men bara drygt hälften har fått möjlighet att berätta för arbetsgivaren hur de skulle vilja arbeta efter pandemin, visar en ny svensk undersökning.

Publicerad: 2021-11-04

I undersökningen efterfrågas tysta ytor på kontoren där det går att arbeta lika ostört som i hemmet. Foto: Colourbox

En majoritet av kontorsanställda i Sverige vill jobba både på distans och från ordinarie arbetsplats efter pandemin. I snitt vill man jobba cirka två till tre dagar på arbetsplatsen. Det visar en undersökning från techbolaget Netigate som frågat 2 145 slumpmässigt utvalda kontorsarbetare som jobbar heltid eller deltid på arbetsplatser runt om i Sverige.

– I undersökningen framgår väldigt tydligt att de flesta vill jobba ungefär halva tiden på kontoret och halva tiden på distans, fördelat på ungefär två dagar på distans och tre på kontoret, säger Sophie Hedestad, som tagit fram rapporten och som är marknadschef på Netigate.

Bättre balans mellan jobb och fritid uppges som en av orsakerna men också att möjligheten att arbeta ostört.

– När man jobbar hemifrån så är man fokuserad och koncentrerad uppger de svarande. I undersökningen framkommer att man inte är så rädd för smittspridning i och med återgång till kontoret, däremot att man är störd av ljud på arbetsplatsen. Under pandemin har vi vant oss vid en ostörd arbetsmiljö och har tyckt att det var lugnt och skönt.

I undersökningen framgår att många skulle vilja ha ett eget rum på kontoret följt av de som önskar en fast arbetsplats i ett rum med några få kollegor. Endast 13 procent vill sitta i ett öppet kontorslandskap.

–  Vi såg att folk efterfrågade tysta ytor, där de kan göra högkoncentrationssysslor även på kontoret, säger Sophie Hedestad.

Annars är det kreativa miljöer, möjligheten till samarbeten och det sociala livet med kollegerna som lockar med kontoret visar resultatet. Men också bättre ergonomiska lösningar.

I undersökningen framgår att 40 procent av medarbetarna inte haft någon möjlighet att själva berätta för sin arbetsgivare hur man skulle vilja arbeta efter pandemin. 29 procent av arbetstagarna har inte blivit informerade överhuvudtaget om hur organisationen ställer sig till arbete från andra platser än den ordinarie.

–  Jag tycker att den siffran är låg och där kan företagen göra bättre genom att samla in feedback från medarbetarna och sedan tydligt kommunicera hur man ställer sig till hemarbete, säger Sophie Hedestad.

Hon råder arbetsgivare att vara tydliga. 64 procent i undersökningen uppger att de skulle kunna tänka sig att byta arbetsgivare för att få ökad möjlighet till arbete på distans.

–  Som arbetsgivare är det viktigare än någonsin att ge sina anställda en röst och låta dem vara en del i beslutet. Man måste bestämma sig. Ett ickebeslut gör anställda frågvilla och vet man inte hur det blir söker man sig kanske till ett nytt jobb.

//ELSA FRIZELL

OM UNDERSÖKNINGEN
Netigate har frågat 2 145 slumpmässigt utvalda personer som jobbar heltid eller deltid på arbetsplatser runt om i Sverige. Undersökningen genomfördes mellan den 27 september 2021 till och med 30 september 2021 och är riksrepresentativ, vilket betyder att respondenterna har en jämn fördelning av kön, ålder, region, inkomstnivå. Läs rapporten här

Foto: Colourbox

Publicerad: 2021-11-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!