Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Arbetsförmåga ska bedömas mer enhetligt

En ny metod för att pröva sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas i åtta län.

Publicerad: 2013-05-23

Den nya metoden för att bedöma arbetsförmåga gäller den som varit sjukskriven i sex månader. Den har tidigare prövats i olika pilottester under förra året och testas i nu i åtta olika landsting: Jönköpings läns landsting, Landstinget i Västernorrland, Landstinget i Östergötland, Norrbottens läns landsting, Region Skåne, Stockholms läns landsting, Västerbottens läns landsting och Västra Götaland.

En del i metoden är att den sjukskrivne själv ska skatta sin egen förmåga. Den bedömningen kompletteras med ett referensmaterial om arbetsmarknadens krav på medicinska förmågor i olika yrken.

Tanken är att metoden ska minska risken att individen anses som för sjuk för att jobba av Arbetsförmedlingen och för frisk för att vara sjukskriven enligt Försäkringskassan.

Publicerad: 2013-05-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!