Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Arbetsgivare sållar med hjälp av nätet

Allt fler arbetsgivare kontrollerar sociala medier vid rekrytering av ny personal.

Publicerad: 2013-02-26

Nätet blir allt vanligare att använda vid nyanställningar. Fyra av tio arbetsgivare genomför bakgrundskontroller i sociala medier, som Facebook och Linkedin, innan rekrytering av ny personal.

För fem år sedan var det ett av tio företag som gjorde sådana kontroller av kandidater som söker jobb.

Det visar en ny rapport från Stockholms handelskammare och Bisnode, som bygger på en enkät till rekryteringsansvariga på företagen.

Av rapporten framgår bl a att:
Tre av fyra företag har någon form av policy för bakgrundskontroller, 45 procent kontrollerar de arbetssökande via Facebook, 42 procent vid Linkedin och 39 procent gör internetsökningar på kandidater, t ex genom Google.

Det som företagen upptäcker på nätet och sociala medier har också fått större tyngd. Drygt två av tio har någon gång sållat bort en kandidat efter information de fått via nätet.

Dessutom säger 43 procent att de upplevt att de jobbsökande ljugit i sitt CV.

Många anställda är också oroliga för att deras närvaro på internet ska påverka karriären. Enligt en enkät av IT-säkerhetsföretaget McAfee uppger var tionde person under 44 år att de har fått stå till svars för material som publicerats i sociala medier, antingen på deras nuvarande jobb eller under en arbetsintervju. Ungefär lika många säger att de känner någon som har blivit av med sitt jobb på grund av att privata bilder eller statusuppdateringar har nått arbetsplatsen och nästan lika många, 8 procent, har själva blivit uppsagda på grund av material publicerat på internet.

Publicerad: 2013-02-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!