Arbetsgivaren ansvarig för förskollärares stroke
Partille kommun vållade förskollärarens Kerstin Roséns stroke. Det innebär att kommunen är skyldig att ersätta hennes inkomstförluster.
Publicerad: 2009-11-04
Förskolläraren Kerstin Rosén arbetade på en förskola med 31 barn. Hon var en av fyra i personalen, den enda fast anställde med många vikarier och stor personalomsättning på grund av många sjukskrivningar. I december 2001 fick hon en stroke på sin arbetsplats när arbetsbelastningen blev för hög.
Sjukdomen berodde på den dåliga arbetsmiljön, ansåg facket och Lärarförbundets skyddsombud, som hade påpekat bristerna utan att något hände. Fallet anmäldes som arbetsskada. Först 2008 godkändes skadan i kammarrätten.
Nu har hon vunnit en till seger. Enligt ett beslut från vållandenämnden har Partille kommun vållat hennes sjukdom, som lett till afasi och partiell förlamning.
Vållandenämnden ger henne full ersättning för alla inkomstförluster hon drabbats av sedan 2001. Hur stor summa det blir är inte klart.
– Det viktigaste är att hon fått upprättelse. Hon har fått sitt liv
förstört och det finns inga pengar som kan ersätta det, säger Kerstin Roséns make Kjell Rosén till GP.
Enligt TT är Kerstin Rosén den första som har fått stroke orsakad av hög arbetsbelastning klassad som arbetsskada.
Fotnot: Vållandenämnden är en instans som utses av arbetsmarknadens parter. Nämnden består av tre jurister som prövar tvister som rör arbetsskada. Om Vållandenämnden bedömer att arbetsgivaren har vållat arbetsskadan beräknar AFA Försäkring hur stor inkomstförlusten är och lämnar ersättning för den.
•Hjärnblödning godkänt som arbetsskada i unik dom. Läs mer.
Publicerad: 2009-11-04
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.