Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Arbetsgivarringar kan få sjukskrivna tillbaka i arbete

Samverkan mellan företag i arbetsgivarringar är ett bra sätt att få tillbaka sjukskrivna i arbete. Men reglerna är för stelbenta för att stödja lokala lösningar.

Publicerad: 2010-02-25

Det framgår av en ny rapport från statens innovationsmyndighet, Vinnova.
Samverkan mellan arbetsgivare i arbetsgivarringar finns på ett 30-tal platser i landet. Några har funnits i 20 år. En arbetsgivarring har i snitt 15 medlemsföretag med 8 000 anställda. Samarbetet rör sådant som arbetsträning, låta svårplacerade personer få pröva arbetsuppgifter på annat företag än det egna etc.

I rapporten konstaterar Vinnova att utan aktiva arbetsgivare, så är det svårt att lyckas med den nya rehabiliteringskedjans mål att få sjukskrivna tillbaka i arbete. Arbetsgivarringar underlättar frivillig rörlighet för dem som måste byta arbete.
Rapportförfattaren, professor Casten von Otter, säger att rehabkedjan är en regelstyrd modell som är inriktad på åtgärder som med lock och pock driver på de sjukskrivna. Men han menar att politiken inte gjort mycket för att öka arbetsgivares engagemang.
Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen är för hårt styrda och måste få större utrymme av regeringen för att träffa lokala uppgörelser med arbetsgivare som vill satsa på rehabilitering.

Casten von Otter anser att det saknas en del i rehabsystemet för att underlätta för arbetsgivare att satsa på arbetsgivarringar.  Han föreslår att ringarna inordnas i trygghetssystemen mellan arbetsmarknadens parter, tillsammans med företagshälsovården och trygghetsstiftelserna. På så vis kan arbetsgivarringarna bli fler.

Publicerad: 2010-02-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!