Arbetskravens roll vid lång sjukdom studeras
Forskaren vid IVL Svenska Miljöinstitutet, Lisa Schmidt, har tilldelats det första Bliwastipendiet. Pengarna, 300 000 kronor, ska användas till ett projekt som ska hjälpa långtidssjuka att komma tillbaka till arbetet.
Publicerad: 2009-10-21
Lisa Schmidt får Bliwastipendiet för att utveckla en metod som kan kartlägga sambandet mellan människa, arbetsplats och arbetsuppgifter.
-Min forskning ska syfta till att få tillbaka de långtidssjukskrivna till arbetslivet. När någon blir långtidssjukskriven läggs ofta allt fokus på personens fysiska ohälsa. Men jag ska istället titta på arbetsplatsen och se vilka krav arbetet ställer, säger Lisa Schmidt, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.
Bliwa Stiftelsen som delar ut stipendiet, grundades 2002 av Bliwa Livförsäkring. Bliwastipendiet på 300 000 kommer att delas ut årligen. Stipendiet ska gå till forskare eller praktiker inom områden som HR, arbetsmiljö och hälsa eller företagshälsovård.
Forskningsprojektets utfall blir viktigt mot bakgrund att drygt 110 000 personer är långtidssjukskrivna i Sverige, något som kostar samhället 19 miljarder kronor årligen.
Vid årsskiftet förändras reglerna för sjukpenning, vilket innebär att omkring 17 000 personer förlorar sin sjukpenning och i stället kommer att betecknas som arbetslösa. Det ökar kraven på arbetsgivarna att vid rehabiliteringen även undersöka hur arbetet och arbetsplatsen påverkar individens chanser att börja arbeta igen, enligt Bliwa Stiftelsen. Men hur arbetsgivaren ska agera vid utförsäkringen är ännu oklart.
•Arbetsgivarens roll oklar när sjuka utförsäkras. Läs mer.
•Ändrat jobb hjälper sjukskrivna åter. Läs mer.
Publicerad: 2009-10-21
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.