Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Arbetslivet nyckeln för att fler ska kunna jobba längre

Det viktigaste för att få fler att fortsätta arbeta högre upp i åldrarna är att förbättra förhållandena i arbetslivet.

Publicerad: 2011-10-03

Det menar Juhani Ilmarinen, finsk världsledande expert på hur äldre arbetskraft ska kunna tas tillvara bättre.

– Anpassa arbetslivet efter det normala åldrandet, uppmanade Juhani Ilmarinen, professor emeritus i arbetsmedicin när han under måndagen deltog i Socialdepartementets seminarium ”Reinvent yourself. Längre arbetsliv och högre pension – men hur ska det gå till?”

Socialminister Ulf Kristersson pekade på en rad utmaningar för att nå fram till att fler ska komma till sin rätt högre upp i åldrarna och få en bra pension. Utmaningarna är bland annat åldersdiskriminering, negativa attityder, svårbegriplig pensionsinformation och vår tids arbetsmiljöproblem, sa han.

– Det finns en slarvig föreställning om att vi löste problemen när vi såg till att tunga industrijobb inte blev lika tunga. Men dagens tuffa jobb har inte sällan kvinnor inom offentlig sektor.

Begreppet ”Reinvent yourself” (ungefär återuppfinn dig själv) hade lånats från en amerikansk pensionärsorganisation, som uppmanar äldre att förändra sig, det man jobbat med i 25 år måste inte vara det man gör nästa år. En ekonomichef skulle t ex kunna avsluta arbetslivet med fem år som vaktmästare, föreslog socialministern.

Professor Juhani Ilmarinen tycker att man bör börja i en annan ände:

– Arbetslivet är gjort för människor, inte tvärtom. Återuppfinn arbetslivet, förbättra det så att folk kan, vill och får arbeta längre. Först därefter kan man ändra pensionsvillkoren, höja pensionsåldern.

Publicerad: 2011-10-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!