Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Arbetslöshet lika farligt som rökning för hjärtat

Att bli arbetslös när du är över 50 år innebär en ökad risk för hjärtinfarkt, som motsvarar risken för en person som röker.

Publicerad: 2012-11-22

Det framgår av en stor amerikansk studie där mer än 13 000 deltagare ingår. Mer än 1 000 av personerna råkade ut för en hjärtattack under de åtta år studien pågick. Enligt undersökningen så ökade risken för att drabbas av hjärtsjukdom med mer än en fjärdedel efter en person blivit av med jobbet och den ökade än mer om det hände fler gånger.

Bland de män och kvinnor i studien som rökte, var överviktiga och rörde sig lite eller inte alls på fritiden, var det också mer vanligt med hjärtinfarkt. Det samma gällde också äldre, och de med högt blodtryck eller diabetes. Efter att ha tagit hänsyn till dessa välkända riskfaktorer fann forskarna att arbetslöshet var en oberoende faktor för hjärtinfarktrisk.

Risken var som störst under det första året av arbetslöshet, 27 procent, oberoende av yrke. Effekten var växande, det vill säga, ju fler gånger arbetslösheten drabbat en person desto större var risken för att få en infarkt. Riskökningen var 63 procent bland dem som blivit av med minst fyra jobb. Det innebär att riskökning för hjärtsjukdom vid arbetslöshet är på samma nivå som för mer traditionella riskfaktorer, t ex rökning. Däremot fanns ingen ökad risk om arbetslösheten var bestående i ett år eller längre.

Sambandet fanns inte heller för den som lämnade ett jobb genom att frivilligt säga upp sig.

Enligt experterna är det den ökade stressen som förklarar risken. Dessutom tyder det på att arbetslöshet har en starkare påverkan än att ha ett stressigt jobb.

Studien är gjord vid Duke University, North Carolina, och har publicerats i forskningstidskriften Archives of Internal Medicine.

Publicerad: 2012-11-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!